Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Co kupić, co wybrać – opinie i prośby o poradę
Czy elektryk jest dla mnie? Rozkminy laika - szukać używki?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="hipodrom, post: 256175, member: 4754"] Witam ponownie po dłuższej przerwie - chciałbym niejako podsumować wątek i może podpiąć pod pierwszy post jak skończyła (?) się moja historia - nie lubię zostawiać na forach otwartych wątków bez zostawienia info jak to się wszystko skończyło Przez pół roku moja historia się trochę pozmieniała co wpłynęło także na moją ostateczną decyzję: [LIST] [*]urodziło mi się drugie dziecko [*]założyłem panele PV na dachu [*]wyciągnąłem kabel 3-faz na zewnątrz [/LIST] Także auto z powodów czasowo-finansowych poszło na drugi plan. Po premierze BYD dolphin surf temat trochę wrócił na tapet i zacząłem się mocno zastanawiać - w końcu moim planem było małe auto na miasto, prawda? Ale.. małe auto na miasto ma jeden podstawowy problem dla ludzi z małymi dziećmi - nie wiadomo czy wejdzie do niego spacerówka, a gondola już na pewno nie. A spacerówka + rowerek dla drugiego dziecka to też niemożliwe. Czyli jakieś małe spacerki do parku/ poza miasto sprawiałyby, że i tak bym wybierał mojego 13-letniego diesla. Przyznaję, że trochę powyższy scenariusz zaniedbałem, może zapomniałem jak to jest mieć niemowlaka. Dlatego, póki co małe miejskie auto nie byłoby dla mnie uniwersalne. Potrzebuję czegoś większego. No ale jakie auto w końcu kupiłem? Przecież chciałem kupić używkę za 70 tys, a taka kia niro ma spory bagażnik, może wróćmy do pierwotnych założeń. Dotacja 30 tys to za mało, żeby brać auto za 130 tys Ale jeszcze zanim kupię tą używkę, to w sumie subiektywnie zastanowię się czy warto. No bo skoro teraz kupię używkę za 70tys, to jednak to będzie większy wyczyn niż kupić taką używkę za rok czy dwa. Dotacje sprawiają, że coraz więcej aut pojawia się na polskim rynku i coś trzeba będzie z nimi zrobić. No dobra, sprawdźmy te dotacje, mimo że nie byłem do tego przekonany. Może wezmę coś w tani najem na 2 lata, a potem się kupi używkę, albo w ogóle świat elektrów będzie wyglądał jeszcze inaczej w 2027/28? No to stellantis ma chyba tanie najmy: dzień dobry państwu, poproszę o tani najem. No tak się składa, że tani najem mamy tylko na wybrane modele, bo sobie w ten sposób sterujemy popytem, musimy zobaczyć co w tym miesiącu chcemy opchnąć. No dobra, to mamy opla fronterę akurat - 300zł, bierze Pan? Noo auto widać mocno budżetowe, plastikowe w środku, ale kurczę przestrzenne z fajnym bagażnikiem i nie jakieś długie jak na miasto , no w sumie tak, biorę. Dobrze, Dziękuję, miłego dnia To tak trochę z przymrużeniem oka i w uproszczeniu, W praktyce do podstawowej wersji dołożyłem ładowanie 11kw /3 faz (niestety w podstawie jest tylko 1faz 7kW - moje przyłącze tego nie ogarnie), grzanie foteli kierownicy, dodatkowy wyświetlacz z kamerą cofania - cena dobiła do 400netto. Niestety Opel ma swoje wady - czyli przykładowo płatna aplikacja, która kosztuje około 600zł rocznie. Mimo wszystko, myślę że spoko wyszło, mam nadzieję że będę zadowolony. Mam nadzieję, że auto będzie uniwersalne i nie będę żałował. Jak wspominałem - nie mam dużych wymagań. A co będzie w 2027 roku - no to już się zobaczy (oby ) [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Co kupić, co wybrać – opinie i prośby o poradę
Czy elektryk jest dla mnie? Rozkminy laika - szukać używki?