Czy ładować do 100% czy do 80%

TOK

Nowy na Forum
Użytkuję Teslę model 3 od dwóch miesiecy ale wciąż nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi czy ładować akumulator zawsze do 100% czy jak niektórzy zalecają tylko do 80%.

tomA

Posiadacz elektryka
No to taki jak moj. Ja ładuje na codzień pomiędzy 30-70 % a raz na tydzień lub półtora (zazwyczaj przed dłuższa trasa) do 100% żeby zbalansować baterie i miec więcej drogi z prądu z domu. I tak ładuje ze jak mi się pokazuje ze naładowane ingotowe 100% to odpalam maszynę w ciągu pol godziny i jadę. Ale każdy ma inne potrzeby na codzień i może nie ma takiej opcji żeby sb doładowywać baterie….

TOK

Nowy na Forum
dzięki, a wiesz dlaczego mimo że naładuje do 100% pokazuje mi przewidywany zasięg 439 km a nie 498km jak w instrukcji?

TOK

Nowy na Forum
może ale udało mi sie przejechać 420 km na jednym ładowaniu i zostało mi 28 km zasięgu więc jest chyba OK, i jeszcze jedno pytanie jeśli mogę?
Nie znalazłem koła zapasowego ani zestawu naprawczego czy coś z tyych rzeczy jest na wyposażeniu a jesli tak to gdzie?

Michal

Moderator
Nie ma. Jest Tesla assistance.

tomA

Posiadacz elektryka
może ale udało mi sie przejechać 420 km na jednym ładowaniu i zostało mi 28 km zasięgu więc jest chyba OK, i jeszcze jedno pytanie jeśli mogę?
Nie znalazłem koła zapasowego ani zestawu naprawczego czy coś z tyych rzeczy jest na wyposażeniu a jesli tak to gdzie?
A może zestaw naprawczy schowali w baterii ? przy kolejnym updacie będzie przycisk do otwierania baterii. 🙂