Czy można zamówić M3 dzisiaj i odebrać w grudniu 21?

nyknow

Fachowiec
Witam szanownych forumowiczów,
Wiem, że dodzownić sie nie można, na maile nikt nie odpowiada itd. więc mam pytanie do Was:
1. Wchodząc na stronę Tesli w PL mam dostępne samochody to czy jeśli taki dostępny zamówię opłacę 500 PLN to rozumiem, że te auta są w PL/Warszawa i można je jeszcze w grudniu odebrać? Rozumiem też, że procedura (jesli jakaś jest) działa tak, że po wpłaceniu tych 500 PLN ktoś się skontaktuje w sprawie dalszych kroków (czy np leasing, jak z ubezpieczeniem, terminem odbioru, fakturą)?

2. Dodatkowo gdybym chciał finansować zakup leasingiem swoim (nie tesli ze strony) to przy rezerwacji powinienem zaznaczyć gotówka czy leasing ?

3. Jak z wallbox - można to kupić od razu z samochodem - najlepiej wczesniej - czy tego tez nie ma - a jesli nie ma to wtedy do czasu aż ten wallbox bedzie to zostaje ładowanie na jakiś stacjach albo w domu z 230V?

Dzieki :)

usrobo

Posiadacz elektryka
auta z informacją ze są w Waw powinny być dostępne na placu
jak zaplacisz to pojawi się formularz czy ich finansowanie czy twoje czy leasing zewnętrzny
wallbox można kupić jak się posiada juz VIN swojego auta, standardowo masz wtyczkę na 230V, jesli masz w domu "siłę" warto kupić Teslowski Wallbox choćby ze względu na aktualiacje wifi i magiczny guzik otwierający port łądowania ;)

nyknow

Fachowiec
Good - dzięki za szybką odpowiedź.
Teslowski Wallbox - tego bym pewnie potrzebował (mam siłę) - rozumiem, że można go nabyć jak będzie VIN czyli jest czas na to żeby to ktoś w garazu zainstalował - nie jest tak, że jest auto ale nie ma wallbox'a.... :(

danielm

Pionier e-mobilności
Good - dzięki za szybką odpowiedź.
Teslowski Wallbox - tego bym pewnie potrzebował (mam siłę) - rozumiem, że można go nabyć jak będzie VIN czyli jest czas na to żeby to ktoś w garazu zainstalował - nie jest tak, że jest auto ale nie ma wallbox'a.... :(
tak tylko że wallboxa dostaniesz razem z autem więc nie zainstalujesz go przed :) chyba że mieszkasz w warszawie i masz czas zawracać im głowe to dadzą ci dokumenty do rejestracji, wallboxa, polecisz rejestrować auto i wallboxa a potem odbierzesz samo auto :) ale ładowanie ze zwykłego gniazdka złe też nie jest chyba że bardzo dużo jeżdzisz. 8 godzin ładowania to 100km zasięgu na oko

nyknow

Fachowiec
tak tylko że wallboxa dostaniesz razem z autem więc nie zainstalujesz go przed :) chyba że mieszkasz w warszawie i masz czas zawracać im głowe to dadzą ci dokumenty do rejestracji, wallboxa, polecisz rejestrować auto i wallboxa a potem odbierzesz samo auto :) ale ładowanie ze zwykłego gniazdka złe też nie jest chyba że bardzo dużo jeżdzisz. 8 godzin ładowania to 100km zasięgu na oko
OK - jak razem z autem to tez OK - ważne żeby wallbox był - a miedzy czasie z gniazdka 230V. dam radę :) chociaż docelowo 8h=100km to trochę słabo więc wallbox niezbędny wg mnie

Jako219

Zadomawiam się
A jak jest z rekomendacją co do ładowania najmniej obciążającego baterię - jeśli ktoś mało jeździ i nie przekracza dziennego dystansu np. 50km oraz posiada garaż z możliwością ładowania via siła ale też i zwykłe gniazdko to jak powinno się do tego podejść? Codziennie doładowywać, po wyczerpaniu do określonego poziomu (np. 20%) i poprzez zwykłe gniazdko czy siłę z wallbox'em albo bez?

RafalO

Zadomawiam się
OK - jak razem z autem to tez OK - ważne żeby wallbox był - a miedzy czasie z gniazdka 230V. dam radę :) chociaż docelowo 8h=100km to trochę słabo więc wallbox niezbędny wg mnie
Z gniazdka ładujesz się 3kW/1h, na 8h masz 24kW to trochę więcej niż 100km chyba, że zawsze jesteś pierwszy ze świateł ;)

nyknow

Fachowiec
Z gniazdka ładujesz się 3kW/1h, na 8h masz 24kW to trochę więcej niż 100km chyba, że zawsze jesteś pierwszy ze świateł ;)
zgadza się. można rzeczywiście spróbować z gniazdka na początek. pewnie do codziennych jazd w zupełności by mi to wystarczyło - gorzej gdy np bedę miał baterię na 30% a bedzie mnie czekał niespodziewany wyjazd np 200km na drugi dzień to wtedy juz bez wallbox nie dam rady tego doładowac na tyle zeby to objechać. pierwszy ze świateł.....to już mi przeszło dawno temu :) nie że całkowicie :)