Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla – aktualizacje, referrale i inne
Czy obecnie FSD jest wogóle możliwe...?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="piotrpo, post: 253325, member: 3354"] Mocno przesadzasz z tą perspektywą. Nie wiem czy jakiś tam hipotetyczny zakaz zostanie wprowadzony, ale jeżeli ktoś w końcu zrobi tanie (!) fsd, to pokaże się ono błyskawicznie we wszystkich segmentach. Dla jasności, tak wyglądał 40 lat temu kalkulator: [ATTACH type="full"]29984[/ATTACH] Dokładnie, wystarczy że te zrobotyzowane samochody będą generować mniejsze szkody niż te prowadzone ręcznie, a realnie patrząc nikt nie wpuści na drogi samochodów jeżdżących statystycznie gorzej niż ludzie. Zrób sobie z prywatnych opon ognisko w prywatnym ogródku. Taki prosty przykład. Konstytucja gwarantuje ci prawo własności, ale już nie mówi, że możesz z posiadanymi przez siebie rzeczami robić co ci się żywnie podoba. A co do aspektów ekonomicznych i społecznych, to nie wiem dlaczego większość tego wątku koncentruje się na prywatnym samochodzie, ewentualnie taksówce? Przecież w realiach pojazdów autonomicznych takie prywatne pojazdy praktycznie tracą sens. Po co mi "posiadanie" samochodu, skoro taniej zaspokoję swoje potrzeby komunikacyjne w inny sposób? Jeżeli przejechanie 1km "własnym samochodem" będzie mnie kosztowało 1zł, a przejechanie tego kilometra taksówką 0.8PLN, to pozostanie jedynie irracjonalny argument "wolę mieć". W dodatku ta automatyka może rozwinąć zupełnie nowe rodzaje zachowania np. możliwość zaoszczędzenia czasu na dowożeniu dzieci do szkoły, samodostarczająca się pizza, możliwość dostarczenia rodzicom obiadu, czy np. zamówienie w pobliskim sklepie paczki z dostawą za godzinę do domu. No i pomijanie transportu towarowego to spore przeoczenie. Ciężarówka z naczepą to bańka, kierowca 50 tysięcy rocznie. Dzięki autonomii można zaoszczędzić na dodatkowych 1-2 pojazdach i 1-2 kierowcach. Znajdowanie drogi w grafie to nie jest aż tak trywialny problem. Ważne jest coś innego - to wpływa na czas przetwarzania innych zadań (w tym FSD. Pisałem o tym wyżej. Też wyjaśniałem - w zależności od tego co jest na obrazie może być potrzebna różna liczba kroków. Możliwa jest sytuacja, w której scenariusz pesymistyczny mieści się prawie zawsze w tolerancji. Oczywiście computer vision to największe zapotrzebowanie na moc obliczeniową - tutaj zgoda. Możesz podać jakieś dane? Ten czas wydaje mi się mało realistyczny (na poziomie pojedynczej klatki 30fps). [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla – aktualizacje, referrale i inne
Czy obecnie FSD jest wogóle możliwe...?