Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Na każdy temat
Czy Polskę stać na atom?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="piotrpo, post: 201865, member: 3354"] Mam wrażenie, że akurat Francja ma na tym polu dużo większe doświadczenie niż PL. W sensie tworzenia, a nie rozwiązywania problemów. Tych rozwiązań nie ma aż tak dużo. Oczywiście jeżeli nie przekraczamy granic fantastyki naukowej. Są paliwa kopalne, OZE z wszystkimi swoimi ograniczeniami i wadami, jest energetyka jądrowa z wadami raczej społecznymi niż technicznymi/ekonomicznymi. Oczywiście to, że część problemów jest merytorycznie nie uzasadniona, nie znaczy, że są one błahe. Uważam się za osobę racjonalną i techniczną, a jednak na poziomie poza racjonalnym prawdopodobnie miałbym jakieś tam obawy gdyby w odległej ode mnie o 5km elektrociepłowni postanowiono zastąpić bloki węglowe SMR. Tak samo mam około 50km do potencjalnej lokalizacji dużej EJ i zdaję sobie sprawę, że zona w Czarnobylu to bodaj 30km promienia. Jeżeli ja podchodzę do tego w taki sposób, to dla kogoś śledzącego aktualnie maszty 5G ten strach będzie dużo trudniejszy do opanowania. Jest też cały wachlarz uwarunkowań środowiskowych, ekonomicznych, społecznych, politycznych i nie ma energetyki pozbawionej wad. OZE również nie są obojętne dla środowiska naturalnego, samopoczucia ludzi (np. ileś tam milionów Chińczyków do wysiedlenia z obszaru jeziora zalewowego). Decyzja od kogo się uzależnić energetycznie też pewnie ma jakieś znaczenie. OZE, to w praktyce Chiny, paliwa kopalne Rosja + bliski wschód, a w konsekwencji jakiś świr z paroma dronami w okolicach cieśniny Ormuz, czy Bab al-Mandab. Tak, ale w tej chwili nie mamy. Trwają badania, prace rozwojowe, wstępne wdrożenia. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Na każdy temat
Czy Polskę stać na atom?