Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Na każdy temat
Czy Polskę stać na atom?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Wojtek Wawa, post: 204237, member: 466"] Ciekawy temat. Najgorsze jest kompletne niezainteresowanie nim społeczeństwa, a przez to i polityków. I teraz z dnia na dzień może dojść do kolapsu naszego systemu energetycznego (z wielu powodów, choćby dlatego, że stare elektrownie węglowe się zepsują i nie będzie się ich dało naprawić) i będzie szukanie winnych, ale też nie jakoś intensywne, bo w ostatnie 15 lat kasę z ETS rozkradali wszyscy po równo. A zapóźnień transformacyjnych już teraz wiemy, że nie nadrobimy. I o ile wiem, nie próbujemy nawet. Chciałbym wiedzieć kiedy i za ile będzie polska EJ, farma wiatraków na Bałtyku i sprawne sieci przesyłowe, ale takich jak ja jest może kilka % w społeczeństwie. O EJ, żeby nie by w Off Topic, napiszę łyżkę dziegciu. Gdy już powstanie, rowziąże tylko 5% naszego problemu (zapotrzebowania na energię, choć licząc na dzisiaj 10%, tylko piszemy o 2040), więc powinniśmy ich budować z 10, ale tego nie robimy. Pół roku temu czytałem w oryginale (ale od grudnia jest już polskie tłumaczenie) "Nuclear War, Scenario" (książka zbiera aktualny stan wiedzy na 2024, bardzo wiele się z niej dowiedziałem, np. że Zima Nuklearna to nie koncept wymyślony przez GRU, jak czytałem 25 lat temu u Suworowa, tylko coś co potwierdzają obecne modele komputerowe). Polecam rozdział o tym, co się stanie, gdy broń atomowa zostanie zdetonowana nad reaktorem/składem zużytych prętów. W skrócie - radioaktywny pożar, którego nie da się ugasić przez tysiące lat, powodujący totalne skażenie. Mając za sąsiada Rosję, nie wiem, czy tak bardzo chcę ryzykować istnieniem naszego kraju dla 5% energii. Niemniej trzeba robić cokolwiek, a EJ jak najbardziej pasuje do tego terminu. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Na każdy temat
Czy Polskę stać na atom?