Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Co kupić, co wybrać – opinie i prośby o poradę
Czy to dobra oferta ? Najem długoterminowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Bandtio83, post: 231813, member: 1753"] No ja nigdzie nie znalazłem takiej informacji, nie wiem też dlaczego w teorii powinni ci zwrócić. Dzwoniłem na infolinie i pan nie potrafił mi odpowiedzieć na to pytanie co moim zdaniem było niepokojące bo to powinna być podstawa. GAP działa inaczej, GAP chroni cię przez stratą finansową wynikająca z utraty wartości po pierwszym roku, przykład jak kupisz auto: a) samochód o wartości 200 tys - kradną ci w 5 miesiącu, AC zwraca ci 200 tys b) ten sam samochód kradną ci w 18 miesiącu, ubezpieczalnia liczy ze wartość auta jest np 150 tys, zwracają ci 150 tys i jesteś stratny bo za 150 nie kupisz tego auta bo ono nadal w cenniku jest po 200tys, w tym wypadku GAP wypłaca ci różnice czyli to 50 tys wiec masz 150 + 50 tys Firmy leasingowe itp chcą abyś miał GAP bo może się okazać że w 18 miesiącu gdy ci ukradną auto to ty im zapłaciłeś wpłata własna + x raty (bez dodatków) i to wychodzi np w sumie 40 tys, czyli firma leasingowa otrzymuje: 150 z AC + 40 tys od ciebie w ramach wpłat = 190 tys, no wiec księgowy mówi halo, otrzymaliśmy 190 tys a auto kosztowało 200 tys, kto ma zapłacić to 10 tys? (a przecież oni mieli zarobić więcej niż to 200 tys bo odsetki itp) W tym momencie firma zwraca się do ciebie i mówi: proszę dopłacić 10 tys + jakies odsetki bo przecież to nie było za free wiec może 12 tys, a ty mówisz: "NIEMAM i co mi zrobicie" (a w EV problem większy bo dotacje na wynajem mogą brać osoby których nie było na to stać na nowy samochód). Dlatego firmy chcą aby był GAP, ty go opłacasz i z GAP im zwrócą kasę, firma zawsze na swoje wyjdzie. No ale co ma zrobić klient? Firma może powiedzieć np: nie oddamy ci wpłaty własnej bo to bierzemy bo to miał być nas zysk, albo my sobie wewnętrznie liczymy inaczej wartość auta, ty w sumie nie jesteś stroną z ubezpieczalnią itp wiec nic nie wiesz (bo taka zaleta najmu, nic cię nie obchodzi bo oni się tym zajmuja) Czy takie coś jest pradowpodobne? Oczywiście że tak, wystarcz spojrzeć to z perspketywy firmy prowadzącej najem i założyć że "przecież nie robimy tego za free, musimy zarobić wiec to oczywiste". A ty przyjmujesz perspekrywe wynajmującego "przecież nic nie mogę być stratny" . Bez zapisów w umowach itp to można gdybać, ja nic takiego nie znalazłem.. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Co kupić, co wybrać – opinie i prośby o poradę
Czy to dobra oferta ? Najem długoterminowy