Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Czy warto dopłacić do SR i kupić LR?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="o_0, post: 72207, member: 500"] Po ostatniej obniżce cen Tesla stała sie naprawdę kuszącą opcją. Pytanie które mnie nurtuje, to czy warto dopłacać do TMY LR? Na niemieckim forum Tesli znalazłem ciekawy wątek porównujący SR (RWD) i LR. Jestem ciekaw waszych opinii. Jest jakaś różnica jak bym zamawiał TMY teraz albo za pół roku? Czy są jakieś planowane zmiany co do dostaw z Berlin lub Shanghai? Zmiana technologii baterii? Przeklejam z [URL='https://tff-forum.de/t/unterschiede-model-y-sr-vs-lr/251610']tff-forum.de[/URL]: Niektóre różnice wydają się być plotkami, inne istniały kiedyś i na stronie głównej Tesli nie widać, czy nadal istnieją. Na dzień dzisiejszy (13.01.23) jedyne różnice widoczne na stronie głównej to: [LIST] [*]Zasięg SR ok. -110km wg WLTP z felgami 19". [*]SR tylko jeden silnik z tyłu, czyli 300KM zamiast 500KM [S]158 KM mniej [/S]i +1,9 s (6,9 s) od 0-100 km/h, tylko RWD [*]Zużycie SR -1,2kWh/100km [*]SR bez świateł przeciwmgłowych [*]SR brak napisu z tyłu [*]SR około 70 kg lżejszy [/LIST] Inne różnice, które wyłapałem na forum, które nigdzie nie są zrozumiałe ani potwierdzone i są raczej sformułowane jako pytanie do grupy: [LIST] [*]SR ma akumulator LFP (prawie 62kw)... Więcej o bateriach[URL='https://forum.elektrowoz.pl/threads/czy-warto-doplacic-do-sr-i-kupic-lr.3106/post-72468'] poniżej[/URL] [*]Moc ładowania SR to 170 kWh zamiast 250 kWh z LR, ale bardziej stała krzywa ładowania z SR, znowu mniej wstępnego podgrzewania koniecznego z LR [*]Rekuperacja SR nieco słabsza niż w LR, szczególnie w niskich temperaturach [*]SR nie ma możliwości zakupu SpeedBoost [*]SR gwarantuje akumulator 160k vs. 192k z LR [/LIST] Czy są jakieś inne różnice? Ceny z 16.01.2023: [TABLE] [TR] [TD][/TD] [TD]PL[/TD] [TD]CH[/TD] [TD]DE[/TD] [/TR] [TR] [TD]Model Y[/TD] [TD]230 000 zł[/TD] [TD]47 000 CHF[/TD] [TD]44 900 €[/TD] [/TR] [TR] [TD]Model Y LR[/TD] [TD]260 000zł[/TD] [TD]55 000 CHF[/TD] [TD]55 000 €[/TD] [/TR] [TR] [TD]Model 3[/TD] [TD]220 000 zł[/TD] [TD]45 000 CHF[/TD] [TD]44 000 €[/TD] [/TR] [TR] [TD]Model 2 LR[/TD] [TD]255 000 zł[/TD] [TD]54 000 CHF[/TD] [TD]54 000 €[/TD] [/TR] [/TABLE] Podałem we frankach, bo w takiej walucie bym kupował i różnica w cenie jest też większa. Ceny niemieckie, tylko z ciekawości, bo tam różnica między SR i LR jest jeszcze większa. Jak widać różnica między Y i 3 jest tak mała, że tu sam sobie odpowiem: Y. Ale może jeszcze ceny 3 spadną? Może po zapowiadanym refreshu w drugiej połowie roku? To jednak temat na inny wątek! [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Czy warto dopłacić do SR i kupić LR?