Michal
Moderator
Napisałem na szybko mini aplikację / stronkę, umożliwiającą sprawdzenie historycznego obłożenia ładowarek dostępnych w danych UDT (Urząd Dozoru Technicznego). Pomysł jest taki, że może to pomóc zrozumieć jak dużym problemem jest rzeczywiście obłożenie ładowarek, które mogą nas interesować.
Aplikacja od ~21:00 22.06.2022 pobiera i zapisuje w bazie stan wszystkich ładowarek co minutę, a interfejs na stornie umożliwia przeglądanie tej historii.
Interfejs jest jaki jest ale da się znaleźć to czego się szuka
Tak jak pisałem w poście [tutaj], jest dość dużo bałaganu w tych danych, w szczególności Ionity zawsze raportuje dostępność i ponawia takie informacje co kilka minut. Pozostałe ładowania udało mi się odnaleźć, więc i tak jest całkiem nieźle.
Trochę informacji:
Sprawdzajcie swoje ładowania i dzielcie się spostrzeżeniami - może dzięki tym historiom uda się kiedyś wymusić poprawność danych na operatorach.
Powiadomienia o zwolnieniu punktu ładowania:

Aplikacja od ~21:00 22.06.2022 pobiera i zapisuje w bazie stan wszystkich ładowarek co minutę, a interfejs na stornie umożliwia przeglądanie tej historii.
Interfejs jest jaki jest ale da się znaleźć to czego się szuka
Tak jak pisałem w poście [tutaj], jest dość dużo bałaganu w tych danych, w szczególności Ionity zawsze raportuje dostępność i ponawia takie informacje co kilka minut. Pozostałe ładowania udało mi się odnaleźć, więc i tak jest całkiem nieźle.
Trochę informacji:
- Dostępne są tylko informacje z punktów, które wysyłają je do UDT oraz sieci Tesla Supercharger i sieć Tesla Destination Charger.
- Obecnie dostępna jest cała historia z ostatnich 30 dni na wykresach
- Opis kilku pojęć w systemie:
- Punkty ładowania (point), to tak jakby wtyczki, są zgrupowane w
- stacje (station), tak jakby szafy, a stacje są zgrupowane w
- bazy (pool), tak jakby lokalizację z kilkoma szafami, a bazy mają przypisanych
- operatorów (operators) - GreenWay, Orlen, itp..
- Operatorów jest więcej ale pokazuję tylko tych, którzy mają chociaż jedną stację ładowania EV - w tych danych jest też np. gaz :/ .
- Niektóre punkty ładowania mają dostępne kilka złącz (np. chademo i type2combo), a inne mają to rozdzielone w obrębie danej stacji albo bazy - ogólnie burdel.
- Danych jest naprawdę dużo.
- Odkąd uruchomiłem zbieranie zebrało się już 421 288 zmian statusów
- Niestety jest kilku operatorów, którzy tak śmiecą danymi, więc możliwe, że ich po prostu wyłączę albo będę czyścił dane starsze niż kilka dni - np. ELBUD (np. ID ładowarki 171152), Tauron (131660), Ionity (103726), Energa (262154)...
- Na razie zbiera się wszystko ale prędzej czy później całość zacznie bardzo zwalniać, więc wtedy będziemy się martwić.
- Jak dużo ludzi będzie tam grzebać, to całość niestety na pewno będzie działać wolno.
- Jak znajdę czas, to dodam kilka ciekawych tabelek / wykresów updatowanych na bieżąco w rodzaju - ile stacji ładowania przybyło w poszczególnych miesiącach. Jak macie pomysły na ciekawe zestawienia, to dawajcie znać - może uda się wyciągnąć.
- Zbieram też informacje o aktualnie i historycznie dostępnych od ręki Teslach - dodam w najbliższym czasie jako jakąś podstronę (napiszę o tym osobny post).
- Dodałem mapę punktów ładowania w kilku miejscach i pod linkiem "mapa" można filtrować punkty po mocy oraz rodzaju złącza.
- Mam w planie dodanie możliwości filtrowania po operatorach (będzie można wybrać kilku).
- Są też mapy pokazujące punkty po wybraniu konkretnego operatora albo nowo dodane (na razie nie jest to jeden kod, więc w każdym miejscu działa trochę inaczej).
- Mam w planie dodanie różnych znaczników w zależności od mocy / dostępnego złącza, ale nie wiem kiedy to się uda, bo trzeba je wytworzyć i zakodować.
- Nie wiem jak to działa na komórkach - nie sprawdzałem nawet i kompletnie nie robiłem nic pod tym kontem, więc może być źle
- Na górze strony po prawej jest sekcja na linki - będą tam dochodziły jakieś nowe podstony.
- nowe ładowarki - tabelka pokazująca jak rozkłada się w czasie powstawanie nowych ładowarek (>=50 kW) w PL
- Na górze strony po lewej jest kilka wyszukiwarek - w szczególności przydatna wydaje się wyszukiwarka po nazwie. Działa wyszukanie fraz typu: "lidl", "biedronka", "reduta", "pkp", "zditm", "ursa"... Jeśli ktoś podał sensowną nazwę UDT, to łatwo da się znaleźć.
- Nie ma wyszukiwania w tabelach - trzeba skorzystać z "Ctrl+F".
- Można też skorzystać z klikania w linki "ID" w tabelkach poniżej - w ten sposób przechodzimy przez poszczególne grupowania: operator -> miasto -> baza -> punkt -> dostajemy wykres historii
- Dodałem możliwość ograniczania zakresu dat ale na razie w taki dość łopatologiczny sposób (zmieniając daty w zapytaniu): https://ev.warszawa.pl/?pointID=268132&dateFrom=20220709&dateTo=20220710
- Wykresy obsługują powiększanie - z myszą na wykresie scrollujemy albo szczypiemy palcami. Pod wykresem jest przycisk "Reset chart", który cofa powiększenie. Można również zaznaczyć obszar do powiększenia na wykresie klikając i przeciągając myszą.
- W dowolnym momencie można nacisnąć przycisk "Reset" - powrót do listy operatorów.
Powiadomienia o zwolnieniu punktu ładowania:
- Będąc w widoku punktu ładowania można podać adres email i kliknąć "Powiadom mnie".
- Jeśli przy kolejnym sprawdzaniu stanu punktu ładowania będzie on dostępny, to na podany adres zostanie wysłana wiadomość o treści w stylu:
Punkt ładowania 110198 jest dostępny (2022-07-30 20:49:01)
Właśnie zwolnił się punkt ładowania 110198 - Wiadomość zostanie wysłana z adresu [email protected] - możliwe, że wpadnie do spamu ale po oznaczeniu "to nie jest spam" kolejne powinny wpadać już normalnie do skrzynki odbiorczej.
- Uwaga - wiadomość zostanie wysłana również jeśli punkt ładowania był wolny w momencie dodawania adresu email
- Będąc w wynikach wyszukiwania punktu ładowania po nazwie można podać adres email i kliknąć "Powiadom mnie".
- Jeśli przy kolejnym sprawdzaniu punktów ładowania będzie on dostępny, to na podany adres zostanie wysłana wiadomość o treści w stylu:
Punkt ładowania płońsk jest dostępny (2024-12-29 19:02:04)
Znaleźliśmy punkt ładowania zawierający napis 'płońsk' w nazwie. Wejdź na stronę https://ev.warszawa.pl/?name=płońsk, aby go zobaczyć - Wiadomość zostanie wysłana z adresu [email protected] - możliwe, że wpadnie do spamu ale po oznaczeniu "to nie jest spam" kolejne powinny wpadać już normalnie do skrzynki odbiorczej.
- Uwaga - wiadomość zostanie wysłana również jeśli punkt ładowania był wolny w momencie dodawania adresu email
Last edited: