Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Dlaczego zdecydowałeś się na EV zamiast/oprócz ICE
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="vwir, post: 167012, member: 127"] W sumie ciekawy temat. Zacząłem w 2017 roku od używanego Leafa I. Chwilowo nie potrzebowaliśmy w domu drugiego auta, ale wiedzieliśmy, że za rok znowu będziemy potrzebować. Sprzedaliśmy Clio i zastanawialiśmy się co za kilka miesięcy kupić (Clio i tak chcieliśmy zmienić, mieliśmy je już kilka lat i szukaliśmy czegoś z automatyczną skrzynią biegów). A jako iż mieliśmy już wtedy elektryczny jednoślad (Vectrix VX-1) i fotowoltaikę, to chcieliśmy zredukować koszty paliwa do drugiego auta. Przy fotowoltaice na dachu naturalnym wyborem był elektryk. Wybór padł na Leafa I. W Polsce były dwie sztuki - jeden z nich pojechałem obejrzeć i odpadł, drugi był za drogi. Ale w stanach było ich sporo, w całkiem sensownej cenie. Więc kupiłem w stanach przez pośrednika. Okazało się, że cenowo wyszedł w cenie benzyniaka z automatem z podobnego segmentu w PL. Było naprawdę dobrze, egzemplarz bezwypadkowy, zadbany, dobrze wyposażony. Spróbowaliśmy no i wpadliśmy. W tym samym czasie mieliśmy na dalsze wyjazdy DS5. Piękne auto, w topowej specyfikacji, ze skórzaną tapicerką, z mocnym silnikiem, etc. A obok brzydkie kaczątko - Leaf I. No i - jak to z elektrykami bywa - gdy tylko na podjeździe stały dwa samochody to kto pierwszy ten lepszy i brał Leafa. A DS5 ze swoimi skórami stał i się kurzył. Wtedy już wiedzieliśmy, że przyspieszenie, bezobsługowość i koszty funkcjonowania elektryka to coś dla nas. No i tak się potoczyło, kupiliśmy kolejne elektryki i nic innego nie wchodzi w grę. Ale zgadzam się - jeśli ktoś nie ma gniazdka to ja bym mu elektryka nie polecił. Tak samo jak nie poleciłbym go komuś, kto bardzo dużo jeździ w dalekie trasy. Ogólnie gdybym miał wymienić w punktach: 1. Osiągi, przyjemność z jazdy (płynne przyspieszanie, brak zmian biegów, one-pedal driving) 2. Koszt "paliwa", a właściwie jego brak 3. Bezobsługowość, prostota konstrukcji 4. Zdalne rozgrzewanie/chłodzenie wnętrza 5. Cisza 6. Brak smrodu w garażu po każdym odpaleniu spaliniaka [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Dlaczego zdecydowałeś się na EV zamiast/oprócz ICE