Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Baterie / magazyny energii
Tematy ogólne
Domowy magazyn energii?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Hue Zarri, post: 43851, member: 88"] Jak wyżej sam rozważam w przyszłości przejście na off grid w potencjalnym domu całorocznym. I od razu mówię że temat nie jest prosty w naszej strefie klimatycznej, ale nie jest nie do przeskoczenia. Jest to czysto teoretyczny wpis, poza oczywiście realnymi odczytami produkcji energii, nie jestem elektrykiem i nadal się uczę, więc kreatywna krytyka mile widziana. Tak więc... Wszystko oczywiście zależy jaki dom i jakie zużycie. Posiadając teraz instalacje PV 9kWp obserwuję produkcję i na jej podstawie będę starał się dobrać resztę sprzętu. Wyzwaniem oczywiście są miesiące od listopada do lutego. Założenia typowego domu budowanego w systemie "energooszczędnym": 1. Powierzchnia domu 120m2 2. Zapotrzebowanie energetyczne domu na CO i CWU to 60W/m2/rok. Z rachunku wynika że będzie potrzebne 7.2MWh energii. Dobieramy pompę ciepła z COP 4.0. Rocznie więc będę potrzebował 1.8MWh energii. Aby dobrać magazyn energii trzeba przeanalizować tylko najzimniejsze miesiące. Zakładam że z puli 1.8MWh energii 70% jej właśnie zużyję w 4 najzimniejsze miesiące. (1.8MWh x 0.7)/4 = 315kWh miesięcznie w okresie Listopad do Luty. Należy też dodać ilość energii zużytej na codzienne zapotrzebowanie, tutaj zakładam 2MWh rok. Czyli miesięcznie wychodzi 160kWh. Co razem daje zapotrzebowanie na poziomie 475kWh w okresie zimowym. Produkcja w zimowych miesiącach. Październik'21 = 496kWh [B]Listopad'21 = 187kWh (39% zapotrzebowania) Grudzień'21 = 56kWh (11%) Styczeń'22 = 102kWh (21%) Luty'22 = 302kWh[/B] Marzec'22 = 884kWh I tutaj rozpoczynają się schody :) Nim w ogóle dojdziemy do doboru baterii musimy zastanowić się co z robić z niedoborem energii w pogrubionych miesiącach. Jednym rozwiązaniem jest dołożenie kolejnego stringa paneli czyli kolejne 9kWp. Co daje nam z czysto matematycznego punktu widzenia: [B]Listopad'21 = 374kWh (78% zapotrzebowania) Grudzień'21 = 112kWh (22%) Styczeń'22 = 204kWh (42%) Luty'22 = 604kWh[/B] Jak widać nadal lipa w Grudniu i Styczniu. W Listopadzie na upartego można kombinować z potencjalnymi oszczędnościami ale też nie chodzi nam o to by z życia zrobić survival. Tak więc zakładając że mamy dom w dziczy zostaje nam generator na diesla czy olej opałowy. Alternatywą jest turbina. Tego tematu jeszcze nie eksplorowałem, chętnie poczytam wypowiedzi praktyków. Jeśli chodzi o baterię, rozważałbym bank 2x30kWh. Zakup ze stanów lub chin. [URL unfurl="true"]https://www.seplos.com/sale-14240025-seplos-pusung-s-30kwh-battery-storage-system.html[/URL] Jako inwerter wybrałbym Growatt'a tylko i wyłącznie że teraz używam tej firmy. Nie jestem sponsorowany, są inne firmy które też sobie dobrze radzą na rynku. Widziałem pare filmów na utube gdzie właśnie growatt dawał się podłączyć z większością banków baterii z chin i to zdecydowało o zakupie mojego pierwszego inwertera (tyle że ten model jaki aktualnie mam jest inwerterem sieciowym i nie działa w trybie off-grid) Linki do listy utube tutaj: [URL]https://www.youtube.com/results?search_query=growatt+inverter+and+battery[/URL] Cała reszta to żadna magia, albo można zamontować to w zwykłym domu, który jest przyłączony do sieci. Wtedy ręcznie należy wyłączyć główny bezpiecznik i już jesteśmy off-grid, lub zamontować w nowej lokalizacji. Co do kosztów. Bateria jest największym czynnikiem. 9800$ netto za 30kWh + cło + VAT, tak na bolka oko 13k$, to nie tania impreza. Myślę że 2 banki powinny być wystarczające by zasilić system 3-fazowy. Inwerter to koszt 10k pln, 18kWp paneli to koło 32k pln. Cała zabawa zamyka się w okolicach 150k PLN. Dla jednych dużo, dla drugich mało, to też zostawiam pod dyskusję. Ja osobiście wciąż ważę taki scenariusz ze scenariuszem zakupu auta z V2H, który ma baterię min 60kWh+, chociaż wciąż musze mieć inwerter oraz panele na dachu. Auto min 200k + wciąż koło 40k na panele i inwerter... Faktem jest to że za tą cenę kupuje się niezależność energetyczną na minimum 25lat, jak nie więcej. Są też inne scenariusze, można na przykład ogrzewać się kominkiem, wtedy wszystkie te wyliczenia inaczej wyglądają. Można też wybrać mniejszy dom i w wyższym standardzie energetycznym (passive 15W/m2/rok), ale prawda jest taka że wielu z nas wybiera tańszą opcję budowania z cegły niż z certyfikowanych prefabrykatów o wyśrubowanych parametrach. Taka myśl na zakończenie, dla 90% Polek i Polaków, gdzie dom najczęściej ma być duży a nie oszczędny, offgird jest poza zasięgiem. Można spokojnie zapomnieć o takiej modyfikacji jeżeli dom już nie jest ekstremalnie ocieplony i wydajny energetycznie, a wtedy przychodzi pytanie: Jeżeli płace 100-200pln za miesiąc rachunków to po co mam wydać 150k żeby ich w ogóle nie płacić. Wydaje się mi że gro zainteresowanych przejściem na offgrid (mnie wliczając) (poza ogromną satysfakcją bycia niezależnym) jest oszczędność tych tysięcy za gaz i prąd. Jeżeli grzejesz się gazem/wunglem i w sezonie zimowym leci ci 400-600pln/msc, to pierw, należy rozważyć zmianę domu :). Zapraszam do dyskusji :) [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Baterie / magazyny energii
Tematy ogólne
Domowy magazyn energii?