Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Baterie / magazyny energii
Tematy ogólne
Domowy magazyn energii?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Michal, post: 43854, member: 89"] Ja mieszkam od trochę ponad roku w takim domu mniej więcej. Prawie pasywny 100 m2 - taki pasywny jaki kiedyś był max jaki się dało wycisnąć, bo to dom z 2005. Jedyne źródło energii to elektryczność - nie ma gazu itp. Ogrzewanie jeszcze na razie kominek z płaczem wodnym i buforem 700L + grzałki elektryczne i niestety kaloryfery, a nie podłogówka. CUW zwykłym bojlerem z grzałką. Mam w planie pompę ciepła ale raczej jesienią. W COP 4, to raczej nie nie wierzę, bo jak jest zimno to pompy ciepła mają okolice 2, więc ja liczę raczej 3, może 3,5, gdybym miał podłogowkę, a nie mam :( chyba że gruntowa, to wtedy tak - przez cały rok. Zużycie elektryczności wychodzi mi w tej chwili około 10MW / rok z TM3. Ale spaliłem do tego jakieś 6 m3 drewna. Mam prawie 10 kWp paneli od grudnia, więc powinienem wychodzić na zero. Na szybko mogę od siebie dodać pomysł na zimowe miesiące - koza albo kominek ;) Trochę drewna zejdzie ale wydaje mi się, że jak temperatura dupnie poniżej -10C, to i tak nic innego nie wymyslisz przy pompie ciepła - bo jak włącza się grzałki, to Cię zabiją poborem przy off-grid. Ogólnie jeśli dom jest zrobiony z głową , to nie powinno być tragedii. Mam na myśli pasywny dom - okna na południe, z roślinnością liściastą i nawisami, żeby zimą było nasłonecznienie, a latem cień. Same PV mogą naprawdę nie wystarczyć, bo u mnie z 6,6 kWp na garażu w grudniu potrafiłem mieć 0,5 kWh przez cały dzień albo 3 dni pod rząd po 0,7-0,9 kWh / dzień, a jak się to przemnoży przez 3 (z instalacją 20kWp) to wyjdzie powiedzmy 3kWh i ledwo wystarczy na podgrzanie CUW i zużycie domowników. Średnie dzienne zużycie elektryczności na auto + CUW + dom (lodówka, indukcja, kompy światła) wchodziło mi w grudniu około 23kWh / dzień - bez CO, bo paliłem tylko w kominku. Średnio miesięcznie w grudniu (ostatnie 20 dni grudnia) wyszła mi produkcja około 3kWh / dzień z tych 6,6kWp, więc z 20 kWp byłoby średnio 9 kWh. Tylko problem w tym, że połowa tej "średniej" została wyprodukowana w 3 z tych 20 dni :p Więc rzeczywiście większy magazyn energii byłby potrzebny. Moim zdaniem da się żyć w Polsce w miarę bez wyrzeczeń z 40 kWp zainstalowanej mocy PV, przy naprawdę oszczędnym domu pasywnym, pompie ciepła (najlepiej gruntowej) i EV. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Baterie / magazyny energii
Tematy ogólne
Domowy magazyn energii?