Dostawy III kwartał

inter

Pionier e-mobilności
- czujniki parkowania - Tesla to katastrofa. Największy minus Tesli.
- blachy - no Tesla ma cieniutkie, miękkie to. I lakiem mówicie że słaby. Zobaczymy.
- Do Tesli vision się przyzwyczaiłem, dla mnie super to działa.
- Blachy cienkie, ale to klapa przedniego bagażnika i drzwi to aluminium, dlatego sprawiają takie wrażenie.

swistak

Posiadacz elektryka
Osoby które teraz odebrały Tesle - też tak macie?
Czy to oznacza że w kołach są czujniki?
Te wskazania PSI się zmieniają w czasie, to jest jakiś odczyt.
Chyba że to pośrednie wyliczenia jak w wielu innych autach bez czujników.

Attachments

• Screenshot_20240906_131825_Tesla.jpg
    Screenshot_20240906_131825_Tesla.jpg
    351,8 KB · Liczba wyświetleń: 27

inter

Pionier e-mobilności
Osoby które teraz odebrały Tesle - też tak macie?
Czy to oznacza że w kołach są czujniki?
Te wskazania PSI się zmieniają w czasie, to jest jakiś odczyt.
Chyba że to pośrednie wyliczenia jak w wielu innych autach bez czujników.
W ustawieniach samochodu zmieniasz na BAR.
Są czujnika jak we wszystkich samochodach od 2013 roku.

6a8

Posiadacz elektryka
Czujniki TPMS w kołach, to już są w EU od dobrych co najmniej kilku lat. Ciśnienie się zmienia w w zależności od temperatury. Wymagane to 2.9 / 42 psi. Ja po jakiś czasie przestawiłem na psi. Wprawdzie to barbarzyńska jednostka, ale mam wrażenie że lepiej jest zaokrąglana do prezentacji. Napompowanie azotem pozwala trochę zmniejszyć wahania ciśnienia, ale niektórzy są zdania że to nie ma sensu. Było trochę wałkowane na forum.

No to szerokich i gładkich dróg bez suszarek, i szybkich elektronów na ładowarkach :)

bart

Zadomawiam się
No już do Artka bym nie wrócił :). Aczkolwiek druga sztuka ze mną zostaje jeszcze na jakiś czas.
Ale będzie mało użytkowana już widzę...

Porównując po 1 dniu:
- wyciszenie podobne, ale chyba ciut ciszej jest w Tesli, oczekiwałem większego łał ale jest ok.
- dynamika - co tu porównywać. U pasażerów lecą fajne epitety najczęściej po łacinie. Frajda niesamowita.
- zawieszenie - Artek ma fajne, ale tutaj widzę największą różnicę. Tesla bardziej mi odpowiada.
- wygoda foteli. Tyle tu dyskusji. W mojej ocenie i 2 innych osób - Tesla dużo wygodniejsza. No i ich wentylowanie - bardzo tego brakowało mi w Artku.
- szklany dach - piękny; absolutnie nie odczuwamy grzania od słonka. A upały nadal solidne. Ale raczej nie będę osłaniał.
- odczułem w Tesli mocne ciepełko od słońca przez boczną szybę; nie wiem ale chyba nie jest atermiczna (Artek ma przednią i 2 boczne).
- bagażniki - myślałem że w Tesli są mniejsze - są spore.
- przestrzeń na nogi z tyłu - myślałem że będzie mniej miejsca, jest naprawdę komfortowo
- czujniki parkowania - Tesla to katastrofa. Największy minus Tesli.
- blachy - no Tesla ma cieniutkie, miękkie to. I lakiem mówicie że słaby. Zobaczymy.
- komputer - no w końcu - pierwsze (dla mnie) auto z płynnie działającym oprogramowaniem.
- nie wiedziałem, auto mi pokazało że mam SuC z czterema ładowarkami 150kW 14km ode mnie. No miło. Byłem, ładowałem. Będzie w razie nagłej potrzeby.

Przypomnę, że niektóre uwagi mogą być dziwne, gdyż auto kupiłem mimo, że nie odbyłem jazdy testowej ani też auta nigdy na żywo nie oglądałem :D. Tylko forum i YT.

Edit: - Ale Artek jest wizualnie pięknym autem i naprawdę ogólnie udanym autem. Tutaj w prezentacji Tesla musi przegrywać.
Dzięki wielkie za małe podsumowanie!
Wygoda foteli oraz czujniki parkowania to 2 rzeczy, które powiedzmy najbardziej mnie interesowały. Czujniki i kamera 360 w Artku spisuje się rewelacyjnie. Mam nadzieje, że po czasie przekonam/y się do tej z Tesli.
Co do samej prezencji to Artek nadal bardzo cieszy moje oko, szczególnie nocą :)

swistak

Posiadacz elektryka
Tak, kamery 360st w Artku są niezastąpione. Tego brakuje dość mocno. Głównie kamery przedniej. Ale też automatyczne hamowanie przy parkowaniu. Mnie ze 2 razy i żonę kilkukrotnie auto uratowało przed małymi kolizjami. Tesla każe mi zatrzymać pojazd jak jestem 80cm od ściany garażu...

inter

Pionier e-mobilności
Tak, kamery 360st w Artku są niezastąpione. Tego brakuje dość mocno. Głównie kamery przedniej. Ale też automatyczne hamowanie przy parkowaniu. Mnie ze 2 razy i żonę kilkukrotnie auto uratowało przed małymi kolizjami. Tesla każe mi zatrzymać pojazd jak jestem 80cm od ściany garażu...
Kilka razy mi się zdarzyło, że sam zatrzymał się przed ściana na parkingu galerii, i było to około 40 cm

kzahel

Zadomawiam się
Jak u was sytuacja z odbiorami ?
Zamwiałem 3 Performance 12.07 , mam info że dokumenty do rejestracji będą wysyłać po 18-09-2024 r,
performance będą do odbioru po 20 września - statek jeszcze nie dopłynął - taką dostałem info z Katowic

Last edited: