Dostawy III kwartał

xbeyond

Zadomawiam się
ale ja nie odbieram auta od przewoźnika tylko od Tesli (czy tam dystrybutora)... Tak jak pisał Kaktus, umawianie się na termin w momencie, gdy auta nie ma na miejscu jest dla mnie czymś nowym. Zwykle jak odbierałem auto (doświadczenie mam tylko z VAGowymi) to cały czas wiedziałem na jakim etapie produkcji/transportu jest auto. Sam odbiór i rejestracja był w momencie, gdy dealer miał auto sprawdzone i na miejscu. Nikt też nie kazał mi płacić faktury z góry, 2 miesiące przed otrzymaniem samego auta (już 2 raty leasingowe opłacone). Dodatkowo ubezpieczenie opłacone od tygodnia, a nie wiadomo czy nie będzie dłuższych poślizgów. Rozumiem, że Tesla ma taki, a nie inny proces, jednak jest on mocno "oryginalny" ;)
Ludzie, już któraś osoba pisze, że płaci raty leasingowe przed odbiorem auta. Który to leasingodawca jest taki do przodu ?

inter

Pionier e-mobilności
ale ja nie odbieram auta od przewoźnika tylko od Tesli (czy tam dystrybutora)... Tak jak pisał Kaktus, umawianie się na termin w momencie, gdy auta nie ma na miejscu jest dla mnie czymś nowym. Zwykle jak odbierałem auto (doświadczenie mam tylko z VAGowymi) to cały czas wiedziałem na jakim etapie produkcji/transportu jest auto. Sam odbiór i rejestracja był w momencie, gdy dealer miał auto sprawdzone i na miejscu. Nikt też nie kazał mi płacić faktury z góry, 2 miesiące przed otrzymaniem samego auta (już 2 raty leasingowe opłacone). Dodatkowo ubezpieczenie opłacone od tygodnia, a nie wiadomo czy nie będzie dłuższych poślizgów. Rozumiem, że Tesla ma taki, a nie inny proces, jednak jest on mocno "oryginalny" ;)
Tak, tylko chyba żaden dealer, nie ma do wydania kilkaset sztuk w kilka dni.
Tylko jeszcze napisz ile miesięcy czekałes na samochód, znajoma odbierała Audi to czekała 15 miesięcy.

Swatek

Nowy na Forum
Tak, tylko chyba żaden dealer, nie ma do wydania kilkaset sztuk w kilka dni.
Tylko jeszcze napisz ile miesięcy czekałes na samochód, znajoma odbierała Audi to czekała 15 miesięcy.
na Seaty 2-3 miesiące, Audi 2 miesiące. Inne marki chyba mają centra dystrybucyjne, które ogarniają krajowe transporty (jak np VAG w Poznaniu)

inter

Pionier e-mobilności
na Seaty 2-3 miesiące, Audi 2 miesiące. Inne marki chyba mają centra dystrybucyjne, które ogarniają krajowe transporty (jak np VAG w Poznaniu)
Piszę o przypadku znajomej. Nie wiem jak inne marki, albo modele.
Samochód odbierała we wrześniu 2023 roku.

ELuk

Pionier e-mobilności
Ja na Tesle, w ogóle nie czekałem, odbierałem “od ręki” z placu 👍😀
I to w czasach gdy na inne marki czekało się ponad rok… tak że tego.., 😉

kzahel

Zadomawiam się
u mnie leasing musiał zapłacić za teslę 15 sierpnia a tesla jest jeszcze na statku i będzie pewnie po 20 września do rejestracji ale to jeszcze nic. Leasing przysłał mi fakturę 647 zł jako "opłata za finansowanie przed dostawą" co jak się okazało wynika z umowy leasingu ale cóż zrobić ponoć samochód wszystko wynagradza :)

swistak

Posiadacz elektryka
W mLeasing pierwszą ratę leasingową płacę w miesiącu następującym po odbiorze auta. I to jest typowe. Odebrałem we wrześniu - rata od października. Santander też wyceniałem...

Swatek

Nowy na Forum
Ja na Tesle, w ogóle nie czekałem, odbierałem “od ręki” z placu 👍😀
I to w czasach gdy na inne marki czekało się ponad rok… tak że tego.., 😉
tu nie chodzi o czas oczekiwania, a o komunikacje i o sposób umawiania się na odbiór. Nie mając aut na miejscu ustalają terminy, gdzie w aplikacji widnieje data dostawy, po czym telefonicznie mówią, że tak naprawdę to nie jest potwierdzona data. Gdybym nie przeczytał komentarzy innych osób to bym nie wiedział, że Tesla potwierdza terminy telefoniecznie.