Octavo
Zadomawiam się
Hej,
Czy gdybym chciał mieć 2 komplety kół (zimowe/letnie), poza kosztem samych felg/wentyli/czujników trzeba coś robić z komputerem pokładowym czy zadziała automatyczne dodawanie czujników?
Zainstalowane mam obecnie takie czujniki:

Po kształcie wychodzi, że to wentyl typu TPMS-04:

Składając to do kupy, znalazłem taki info:

Nasuwa się pytanie - czy zadziała w Niro EV tryb automatyczny (KA-1)? Może ktoś to wykonał i może się podzielić wnioskami?
Czy gdybym chciał mieć 2 komplety kół (zimowe/letnie), poza kosztem samych felg/wentyli/czujników trzeba coś robić z komputerem pokładowym czy zadziała automatyczne dodawanie czujników?
Zainstalowane mam obecnie takie czujniki:

Po kształcie wychodzi, że to wentyl typu TPMS-04:

Składając to do kupy, znalazłem taki info:
W autach marki Kia można spotkać czujniki od trzech producentów: Schrader, TRW oraz VDO. W przypadku czujników Schrader możemy spotkać modele czujników snap-in z wymiennym zaworem gumowym TPMS-04*. Przy czujnikach marki TRW występuje wkręcany w obudowę czujnika, skręcany zawór aluminiowy TPMS-12*. Natomiast w przypadku czujników VDO jest to model TG1C z aluminiowym zaworem wymiennym TPMS-03*. Głównym trybem przyuczenia o nowe czujniki występującym w autach marki Kia jest tryb automatyczny. Po zamontowaniu czujników i ustawieniu odpowiedniego ciśnienia w oponach wystarczy wykonać jazdę z prędkością powyżej 30 km/h przez kilkanaście minut w celu zresetowania i zaadaptowania nowych czujników. Alternatywnie można wykonywać adaptację czujników przez złącze OBDII, co przyśpiesza cały proces adaptacji czujników w aucie.

Nasuwa się pytanie - czy zadziała w Niro EV tryb automatyczny (KA-1)? Może ktoś to wykonał i może się podzielić wnioskami?