Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Dwa liczniki, dwa systemy rozliczeń
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="melex, post: 175808, member: 3971"] Czołem! Jeśli rozdzielisz instalację, drugi licznik będziesz musiał znowu "od zera" zapisywać. To znaczy, że będziesz miał dwa numery klienta i de facto dwie umowy. Jeśli na jednym liczniku jesteś na net-meteringu to na drugim będziesz już na net-billingu. Nie wiem natomiast czy pod jednym adresem możesz być stroną w obydwu umowach. Musisz się dowiedzieć. Nie wiem też, czy rozdzielenie instalacji nie spowoduje konieczności podpisania "od zera" dwóch umów - dopytaj się na infolinii. W praktyce, najlepiej abyś złożył umowę na kogoś z kim mieszkasz. Np. żona nie chce dzielić już z Tobą prądu i chce sama produkować sobie prąd na produkcję wacików - na wypadek, gdyby Tauron był zbyt dociekliwy. Nie musisz mieć podziału majątku ani wydzielonego lokalu. Będziesz musiał też zadbać o poprowadzenie odrębnego "zasilania" które pójdzie z licznika - nie ma możliwości, aby np. produkcja PV zasilała urządzenia podpięte pod pierwotny licznik, to samo tyczy się magazynu energii. Przykład: dwupiętrowy dom. Na parterze masz jedną instalację, na piętrze drugą. Na parter idzie produkcja z istniejącej PV, na piętro z planowanej. Oczywiście, to co chcesz sobie podpiąć pod liczniki na życzenie podepnie Ci elektryk. Magazyn "przypięty" pod drugi licznik nie może zasilać urządzeń podpiętych do pierwszego. W żaden sposób nie możesz żonglować produkcją PV pomiędzy licznikami. I tak, Tauron ma systemy do wykrycia, czy magazyn energii jest podpięty pod licznik, do którego został pierwotnie przydzielony - na wniosek WFOŚiGW może takimi informacjami się podzielić :) Także nie polecam kombinowania. Poza tym nie jestem pewien czy w takim wypadku (rejestracji magazynu do danego licznika) nie programują licznika tak, aby nagle do sieci (w wypadku zaniku zasilania) nie poszło pełne napięcie z magazynu. Wartości programowania są inne niż do PV - z tego co kiedyś się dowiedziałem. Z tego co wiem w Moim Prądzie do tej pory było tak, że dotacja dotyczyła danego licznika. Nie wiem jak w nowym programie będzie. W Czystym Powietrzu - jeden adres, jedna dotacja. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Dwa liczniki, dwa systemy rozliczeń