Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Dwa liczniki, dwa systemy rozliczeń
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE=".Kropek., post: 176631, member: 2302"] To coś się nie zgadza. Trzeba sprawdzić. Jak połączenie magazynu ma być nie legalne? Podstawa prawna albo coś bo czegoś mi tu brakuje. Przy takim układzie i tak inwerter jest wąskim gardłem bo przy jego mocy 6kw, paneli 6kw i wiatrak 5kw to i tak do sieci oddam max 6kw. Dlatego sumowanie mocy magazynu i inwertera jest wtedy kiedy przekracza to moc PV. A jak nie przekracza to przyjmują moc PV jako moc układu. Wiatrak jak będzie się kręcił przy naładowanym magazynie to nic nie odda do sieci chyba że inwerter będzie ustawiony w rozładowywanie baterii do sieci. Które miesiące? Bo w Polsce jest tak że pik słońca jest latem, a pik wiatru zima więc coś się nie zgadza. I te krzywe są do siebie przeciwnie proporcjonalne. Pytania na jakiej wysokości mierzyłes bo wiatrak chciałem postawić na słupie 8 lub 12 metrów. Jak masz jakiś wykres to się podziel. Zużycie roczne, już z zainstalowana instalacja solarna o mocy 2kW w piku, to ok. 9000kwh rocznie więc powinno być ok przy dołożeniu paneli 6kwp i wiatraka tak aby pokryć zapotrzebowanie roczne. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Dwa liczniki, dwa systemy rozliczeń