Dylematy kupującego TMY

Michal

Moderator
Dzięki za tą informację! Bagażnik 3+1 ma 20kg i ponad 60kg własnego udźwigu, więc faktycznie może jakiegoś kg zabraknąć na 4 rowery w Tesli. Ciekawe, bo "niemieckie" haki mają 85kg
Ogólnie tutaj znajdziesz dużo interesujących Cię informacji na przyszłość:

KrzysztofFly

Moderator
@KrzysztofFly od kogoś czy od Tesli? ja nawet jak widzę do kupienia w Internecie, to nie wiem czy to oryginały, czy prawie jak ...
Znalazłem na jakimś otomoto lub allegro (już nie pamiętam), gość miał dwa komplety do sprzedania, wystawił FV, pojechałem po nie osobiście, nie było się do czego przyczepić, po prostu nówki, trochę zakurzone/zabrudzone od leżenia. Później na grupie na FB, też ktoś sprzedawał nówki, miał wiele kompletów i to z zimowymi oponami nawet, fakturę też chyba wystawiał z tego co pamiętam i to też była dobra oferta. Jak dobrze pamiętam, to są u nas na forum osoby które kupowały te komplety z FB. Zapewne pojawią się znowu podobne oferty, jak się zacznie "martwy" sezon.

KRA

Fachowiec
Cześć! W zasadzie przypatruję się forum od dłuższego czasu, ale dopiero teraz przyszedł czas na wymianę samochodu. Jako, że nic nowego w "Jaki elektryk do 300k?", czy w "300K zł. do wydania na elektryka" na razie nie znalazłem - to jestem nastawiony, że dla moich potrzeb i wyobrażeń o potrzebach - obecnie najlepszym wyborem będzie TMY LR. Mam natomiast nadal takie małe dylematy i chciałbym zapytać o Wasze doświadczenia:

Koła.
Znam zalety 19" (lepszy zasięg, większy komfort, mniej się rysują), ale 20" induction zdecydowanie bardziej mi się podobają 🖤. Posiadacze 20" - czy żałujecie wyboru? Odczuwacie mniejszy komfort, zasięg albo już tak porysowaliście, że nie możecie na nie patrzeć? 😅

Jakąś alternatywą jaką rozważam jest nabycie 19" i kołpaków Storm Style albo podobnych. @KrzysztofFly @Vangass @deCastelano @MarcinEV jak Wasze się sprawują? Miałem kiedyś Opla z felgami strukturalnymi i wyglądało to naprawdę dobrze na jasnych kołpakach. Ale miałem też kiedyś czarne kołpaki przy innym samochodzie i wyglądały dobrze tylko jak było mokro, bo inaczej świeciły czernią przy bladych oponach - chociaż te kołpaki chyba są w czarnym macie?

Rozważam drugi zestaw kół (zimowe) raczej na 19". Czy ktoś z Was takie kupował - gdzie najlepiej kupić felgi gemini z czujnikami? Na pewno wyjdzie to taniej niż cały zestaw zimowych od Tesli?

Kolor lakieru.
Kusi mnie quicksilver, ale nigdzie na żywo nie miałem okazji go zobaczyć. Czy ma ktoś z Was ten lakier? Lubicie go?
A może, żeby jakoś znaleźć swoje auto na parkingu lepiej brać białego i kupić sobie czarny spoiler od chińczyka?

Hak.
Trochę podróżuję z rowerami i wiem, że na dachu jest gorzej niż z boxem, no więc hak. Ktoś jeździł gdzieś dalej z rowerami? Pasują wszystkie bagażniki, czy są jakieś problemy? Da się zabrać 4 rowery?

Termin zakupu.
Mógłbym poczekać do końca kwartału, ale czy jak śledziliście ceny przed Waszym zakupem - to naprawdę coś się zmieniało przed końcem kwartału? Teraz przed końcem roku jakoś specjalnie nie widziałem zniżek, czy bonusów 🤔 od wydania TM3HL raczej wszystko stoi w miejscu...
No wiec co do felg to ja mam 20" i wyglądają kozacko, według mnie o niebo lepiej niż 19" z kołpakami i absolutnie nie żałuję wyboru! Co do komfortu to nie czuję róznicy jadac moim autem a jadąc z kolegą który ma MY z 19". Mam opony wielosezonowe Goodyear Vector które wystają ponad rant alu które zawsze je bardziej chronią niż oryginalne letnie opony w których ten rant właśnie wystawał ale zanim wymienilem lekko przerysowalem rant przedniej felgi. Nie boli mnie to bo malo widoczne to jest ale dla pedantów może to być deal breaker. Ewentualnie masz na Amazonie lakiery do retuszowania felg Tesli z pędzelkami jak lakier do paznokci :) https://www.amazon.pl/gp/product/B0BF8N6NGM
A co do koloru to osobiście uważam że MY najlepiej wygląda w białym kolorze i do tego nie widać ewentualnych uszkodzeń po uderzeniu kamieni.
Z czarną felgą 20" mała szansa że pomylisz z kims innym na parkingu więc nie wiem czy bym robił tuning wizualny spojlera...

jezrdnag

Zadomawiam się
No wiec co do felg to ja mam 20" i wyglądają kozacko, według mnie o niebo lepiej niż 19" z kołpakami i absolutnie nie żałuję wyboru!
Też miałem dylemat z kołami przy składaniu zamówienia. Mój syn rozwiązał problem, mówiąc: Ojciec nie dziaduj. Kupujesz auto za 300 tys. i będziesz jeździł z jakimś chińskim badziewiem na kołach?! Mam 20'' i też nie żałuję wyboru.

marcinszczepanek

Posiadacz elektryka
No wiec co do felg to ja mam 20" i wyglądają kozacko, według mnie o niebo lepiej niż 19" z kołpakami i absolutnie nie żałuję wyboru!
kozacko to wyglądają 21 w MYP :) a MY LR na 20stkach wygląda jak na szczudłach

grregg

Fachowiec
...

Koła.
Znam zalety 19" (lepszy zasięg, większy komfort, mniej się rysują), ale 20" induction zdecydowanie bardziej mi się podobają 🖤. Posiadacze 20" - czy żałujecie wyboru? Odczuwacie mniejszy komfort, zasięg albo już tak porysowaliście, że nie możecie na nie patrzeć? 😅

Jakąś alternatywą jaką rozważam jest nabycie 19" i kołpaków Storm Style albo podobnych. @KrzysztofFly @Vangass @deCastelano @MarcinEV jak Wasze się sprawują? Miałem kiedyś Opla z felgami strukturalnymi i wyglądało to naprawdę dobrze na jasnych kołpakach. Ale miałem też kiedyś czarne kołpaki przy innym samochodzie i wyglądały dobrze tylko jak było mokro, bo inaczej świeciły czernią przy bladych oponach - chociaż te kołpaki chyba są w czarnym macie?

Rozważam drugi zestaw kół (zimowe) raczej na 19". Czy ktoś z Was takie kupował - gdzie najlepiej kupić felgi gemini z czujnikami? Na pewno wyjdzie to taniej niż cały zestaw zimowych od Tesli?
Kupowałem Y w tym samy roku co kolega. Ja wziąłem 19, a kolega 20. Ja cenię sobie bardziej komfort niż wygląd, a kolega odwrotnie. Czasami razem jeździmy, raz jego autem raz moim na jakieś dłuższe lub krótsze wyjazdu służbowe i muszę przyznać, że nie ma jakiejś mega dużej różnicy w komforcie. W obu autach jest słabo :(. Lepiej jest dopiero jak wsiadamy do berling albo partnera...
Ale w wyglądzie jak oba stoją obok siebie to jest duża różnica ;)

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Też wszystkim polecam całoroczne 👍 Tylko liczę, że TMY będzie robić około 20 tys. rocznie - wtedy i tak wyważam koła przed każdem sezonem.
Skoro i tak to robisz to idealnie bo tesla zaleca co 10k rotację opon. Ja kupiłem drugi komplet na zimę na identycznych, trochę po to żeby mieć felgę na zapas w razie czego. Przekładam sobie sam w garażu, zazwyczaj nie trzeba wyważać. Jakie Ty olej i filtry chcesz w Tesli wymieniać? ;-)

Oglądałem na dniu otwartym wszystkie kolori i moje przemyślenia były takie:
- czarny spoko ale 5k za zwykły czarny... meh
- niebieski - za taką kasę meh
- cherry 😍 w słońcu, ale cena 👎
- liquid silver, spoko nie za taką kasę
- biały spoko i w uczciwej cenie 👍
Także stanęło na białym tym bardziej że żonie się podobał. Trochę żałuję że nie wziąłem czarnego bo jednak biały też się szybko brudzi ale w inny sposób no i widać szpary(u mnie są idealne, ale na czarnym lakierze inaczej to wygląda po prostu, do tego byłem przyzwyczajony, do tej pory miałem czarne auta.
Ojciec jak zobaczył Y to pozazdrościł i zamówił Cherry, bo zawsze marzył o aucie w takim kolorze ;-).

Co do felg, 2 z tylu juz mam dziabniete, trzeba uwazac jak cholera a mam 19" także jak uwielbiam wyglad 20 i 21 tak w życiu bym ich nie chciał bo ciągle bym jeździł z porysowanymi a tak kołpaczek przykryje :-D