Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Inne modele i pozostałe pytania
Dynamiczne taryfy vs Tesla
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="zibizz1, post: 149593, member: 1241"] Moi teściowie w zeszłym tygodniu dostali list z PGE który zachęca do przejścia na taryfę dynamiczną. Maja PV na net-meteringu i sporo nadwyżki niewykorzystanej. Więc absolutnie im się nie opłaca zmieniać. Mnie denerwuje to psioczenie ludzi na coraz gorsze rozliczenie PV. To jedyna droga aby system mógł składać się z dużej ilości OZE. Pewnie w wallboxach pojawi się wparcie dla naszych taryf. Problem jest taki że taka ładowarka nie wie jaki jest poziom baterii w samochodzie (przy ładowaniu DC na ładowarkach jest % ale w AC nie widziałem) też uważam że będzie jak w innych krajach czyli ok godziny 16 będą znane już ceny na całą kolejna dobę i urządzenia będą sobie mogły poplanować w których godzinach będą pracowały(ładowarka/pompa ciepła). Ciekawe tylko skąd system ładowania ma wiedzieć kiedy auto będzie podłączone, czy ma czekać na lepszą cenę czy ładować się teraz. U mnie jest tak że wielokrotnie w ciągu dnia odjeżdżam i po powrocie podłączam jesli świeci słońce. Też słyszałem że u nas będą 15 minutowe okresy. Zazwyczaj jest tak że jak w Polsce później wchodzi jakaś technologia to wchodzi lepiej(bankowość, GSM) Co do magazynu to dalej bez dotacji nieopłacalne. To tylko w kilka dni w roku będzie różnica dobowa na poziomie 2zł/kWh, większość dni to będzie jednak z maks 50gr i w jedną stronę trzeba zapłacić jeszcze za przesył(pobranie z sieci), na własny użytek znowu nie każdego dnia można naładować że słońca [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Inne modele i pozostałe pytania
Dynamiczne taryfy vs Tesla