Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Co kupić, co wybrać – opinie i prośby o poradę
Dywagacje Toyota Corolla vs TM3
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="bbart79, post: 205542, member: 4677"] No i tu mamy problem ponieważ nie wiedzieć czemu założyłeś, że jestem z mojej Corolli zadowolony. Być może wynika to z faktu lekkiego niezrozumienia. Jak pisałem Corolla to samochód zaprojektowany z jak największym przywiazaniem do redukcji kosztów. Jakiekolwiek wygłuszenie nie istnieje. Nawet podczas miejskiej jazdy słychać szum opon (silnika w ogóle nie słychać ale o tym to dopiero można się przekonać posiadając to auto w wersji 2.0) oraz mijające auta. Wycieraczki w trybie automatycznym nie działają prawidłowo. Zresztą w moim poprzednim aucie też nie działały prawidłowo dlatego też nauczyłem się używać trybów manualnych więc i w tesli nie będzie mi to w ogóle przeszkadzało. Od czasu do czasu słychać tu i ówdzie jakieś hałasy z deski rozdzielczej czy też z tylnej części nadwozia. Niska awaryjność odeszła w niepamięć w momencie zaprezentowania silnika 2.0 (znane wszem i wobec problemy z wtryskami, laniem paliwa do oleju i zacieraniem się silników). Blachy są grubości kartki papieru (co wzmaga poczucie hałasu z zewnątrz). Długie światła są tragiczne. Ma za to na tle tesli trzy niezaprzeczalne zalety. Zawieszenie i siedzenia są bardziej komfortowe oraz posiada manetkę kierunkowskazów. Tesla ma za to kilka niezaprzeczalnych zalet w postaci komfortu akustycznego (jest dużo ciszej w terenie zabudowanym jak i poza nim), koszty eksploatacji, finansowanie (tu w UK miesięczny koszt finansowania TM3 jest dużo niższy niż Corolli) choć tesla nominalnie jest trochę droższym autem, podobno światła są lepsze (choć tego raczej nie sprawdzę przed zakupem), jest zauważalnie większa w środku. Cała reszta jest dokładnie na takim samym niskim i tanim poziomie. Z kierunkowskazami dzięki temu forum wiem, że można sobie poradzić. Najśmieszniejsze jest jednak to, że prawdopodobnie zdecyduję się na TM3 (choć biorę jeszcze pod uwagę markę BYD z modelem Seal), ponieważ jej atutem jest fakt, że mam kilka mil od domu Superchargery (16 x V4 w Thetford choć prawidłowo powinno być w Elveden gdyż dokładnie w tej małej miejscowości się znajdują), koszt miesięcznego ładowania w domu kilkanaście razy mniejszy niż miesięczne wydatki na paliwo do Corolli (7 pensów za kWh) oraz to że jest tańsza w serwisowaniu (brak przeglądów gwarancyjnych) i ”zakupie”. Nawet pomimo tego, że TM3 jest najbardziej awaryjnym autem to auta zazwyczaj posiadam ok 3 lata więc i gwarancja będzie zabezpieczeniem. Zauważyłem, że kilku osobom nie spodobało się moje zdanie na temat tesli. Nie wiem skąd taka postawa? Ja tylko wyraziłem swoje zdanie o aucie nie oceniając Was ani nie próbując wyśmiewać Waszych opinii o tym czy tamtym. Wy natomiast próbujecie wyśmiać mnie osobiście co jest z kolei trochę zabawne, gdyż Wasze zdanie w sprawie mojej opinii oraz samego mnie delikatnie mówiąc mało mnie interesuje. Czy dzieje się tak dlatego, że popełniliście błąd zakupowy i teraz każde wytknięcie mankamentu dotyka Was osobiście? Nie jest to atak a zwykłe pytanie i jeśli kogoś moje tu wypociny dotknęły to szczerze przepraszam, gdyż nie to było moim założeniem. Ja tu tylko opisałem moje odczucia po odbyciu jazdy próbnej TM3 w połączeniu z moimi oczekiwaniami związanymi z opiniami przeczytanymi w różnych miejscach jak również rozmowami z osobami, które tesle posiadają. Nie wiedziałem, że na tym forum negatywne opinie na temat tesli są zakazane :) Żeby nie być całkowicie z dala od tematu to zapytałem osobę z salonu Tesli w Norwich (gdzie miałem jazdę próbną) czy firma już rozwiązała problem z wadliwymi komputerami i obecnie dostarczane egzemplarze nie mają tej wady. Jak można było się spodziewać on o zadnych problemach nie słyszał :) [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Co kupić, co wybrać – opinie i prośby o poradę
Dywagacje Toyota Corolla vs TM3