Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Co kupić, co wybrać – opinie i prośby o poradę
Dywagacje Toyota Corolla vs TM3
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="bbart79, post: 205770, member: 4677"] Sądząc po opisie to dostałeś Corollę 1.8, która w 2023 roku posiadała niestety tylko 122KM i bardzo słaby silnik elektryczny. Jak byś dostał wersję 2.0 184KM z ponad stukonnym silnikiem elektrycznym to po przesiadce do A4 poczułbyś wyraźny spadek osiągów. Poza tym wersja 2.0 w jeździe autostradowej spala nie więcej niż 7-7,5 l/100km a silnik nie kręci się wyżej niż 2,5 tys obr/min. Dwulitrowa hybryda w porównaniu do innych „zwykłych” samochodów z podobnym zakresem mocy jest zdecydowanie dynamicznym autem a na ekspresówkach i autostradach bliżej jej do dobrego turbodiesla niż benzyny ze względu na moment obrotowy silnika elektrycznego. Z głośnością i bólem głowy w pełni się zgadzam co zresztą sam tutaj pisałem :) Tutaj w UK natomiast można Corollę trochę inaczej odbierać, gdyż ruch tutaj odbywa się trochę inaczej. Jest bardzo mało możliwości aby w ogóle zakręcić silnik wyżej niż 2-2.2 obr/min gdyż ruch i przepisy na to nie pozwalają. W 95% mojej jazdy silnik pracuje w przedziale 1.5-2.0 tys obr/min a najwyższe spalanie jakie udało mi się zanotować to 5.8 l/100km (na codzień 5l na 100km) Problem jest natomiast z hałasem. Niestety drogi w UK są zdecydowanie głośniejsze niż w Europie tak więc Twój ból głowy jest niczym w porównaniu z moim jak muszę jechać gdzieś dłużej po naszych drogach. Tesla pod tym względem jest zdecydowanie lepsza. A czy Corolla jest ciasna w środku w porównaniu do A4? Oczywiście, że tak przecież A4 jak i TM3 to klasa średnia a Corolla to kompakt. Corolla jest bardzo wąskim autem przez co wrażenie to się potęguje. Na długość złego słowa nie powiem, gdyż moja to wersja kombi i miejsca z tyłu i w bagażniku na moje potrzeby jest wystarczająco. [USER=919]@nabrU[/USER] być może tak jest gdyż szczególnie w ostatnich kilku miesiącach można było zaobserwować częstsze pojawianie się tej marki. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Co kupić, co wybrać – opinie i prośby o poradę
Dywagacje Toyota Corolla vs TM3