Działający adapter CCS Chademo

miv

Posiadacz elektryka
Dala (Legenda Leafowców) pokazał działający adapter, który potencjalnie przedłuży życie aut z Chademo w świecie, gdzie coraz mniej jest stacji ładowania obsługujących ten standard.

blazki

Nowy na Forum
Dala (Legenda Leafowców) pokazał działający adapter, który potencjalnie przedłuży życie aut z Chademo w świecie, gdzie coraz mniej jest stacji ładowania obsługujących ten standard.
Cena ok 1000 USD. Nissan Leaf z większą baterią (62 kWh) może przyjąć moc ładowania do 100kW czego w Polsce nie da się przetestować bo nie ma takich ładowarek w tym standardzie. Ciekawe czy podłączenie przez te przejściówkę z CCS2 np o mocy 100 kWh coś zmieni i posiadacz takiego leafa przekroczy magiczne 50 kW? 😁

adamusek

Posiadacz elektryka
za drogo, sens to będzie jak zejdzie do 200$, poza tym niech wytestuja przez dłuższy czas, bo z takimi prądami nie ma żartów

vwir

Pionier e-mobilności
To zależy od punktu widzenia. Jeżeli ktoś z tego powodu ma sprzedać leafa i szukać czegoś innego to nie wiem, czy tak za drogo. To nadal są auta kosztujące po 70-80tys (używane), więc to kilka procent ich wartości. Przy czym zaraz innych chińczyk skopiuje tego chińczyka, pojawią się klony i cena spadnie.
Swoją drogą - Dala w tym filmie pisał, że Hyundai Ioniq ma chademo. Ja się spotkałem tylko z wersjami z CCS.

adamusek

Posiadacz elektryka
Pewnie wiekszość tych aut lata w 95% na domowych ładowarkach, większość z nich to baterie max 40kwh może niewielki procent się zdecyduje. Dobrze że coś się dzieje.

ClassicGOD

Leaf on the wind
Projekt fajny, nawet bardzo ale nadal 700euro w samych częściach. V-Tech z Krakowa zapowiadali ostatnio adapter CCS z certyfikatami EU. Nawet go ostatnio na zlocie pokazywali i celują ponoć w okolice 800 euro. Czy dla tych kilku stówek, czy nawet 1k, oszczędności warto grzebać przy wysokim napięciu?