dzień dobry - koniec gwarancji

czarna zaraza

Nowy na Forum
Dzień dobry,
chciałbym sie przywitać na forum.
Do tej pory nie rozmawiałem na forach z braku czasu a jedynie czasami coś tam przeczytałem opinie posiadaczy samochodów ev.
Jak odebralem pierwszy wóz w kwietniu 2023 nissanka leaf-a 62 kw to byłem naprawdę zielony z ev.
Teraz mama tesle y i w pierszym roku nakręciłem nią 53 tyś km.
Obecnie pozostało mi jeszcze do przejechania kilka kkm i skońcvzy mi się gwarancja.
I ty chciałbym podpytać na co zwócić uwagę na przeglądzie w salonie tesli aby coś może poprawili.
Z góry dziękuje za podpowiedzi.

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Cześć
Nie do końca rozumiem. Kupiłeś TMY używaną i konczy ci się gwarancja bo mijają 4 lata? Czy kończy ci sie gwagrancja bo nastukasz wiecej niż 160k km?

czarna zaraza

Nowy na Forum
Cześć
Nie do końca rozumiem. Kupiłeś TMY używaną i konczy ci się gwarancja bo mijają 4 lata? Czy kończy ci sie gwagrancja bo nastukasz wiecej niż 160k km?
No tak zapomniałem z wrażenia napisać koniec gwarancji na auto przy przebiegu 80 k.
Pozostaje oczywiście gwarancja na silnik i baterie.
Elon rozdziela gwarancje na auto i bateria z silnikiem.

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
OK. O ile auto ma mniej niż 4 lata to w sumie nie będzie do czego sie przyczepić. Musisz sam stwierdzić czy zawieszenie, geometria, swożnie nie wyrobiły sie od intensywnej jazdy. Mi stukneło 4 lata i w sumie nic sie nie sypie.
Zerknij czy nie parują ci reflektory jak tak to zostawiaj pod chmurą i rób zdjęcia ze skroploną wodą.
Co mi przychodzi jeszcze do głowy to kierownica, ponoć mają tendencje do pękania.

czarna zaraza

Nowy na Forum
Auta moje stoją pod chmórką aby dom nie spłonoł.
Na reflektorach tylnich zauważyłem zaparowanie - czy to jest powód aby wymienili oczy na nowe?
O takie rady mi chodziło

chess_m

Fachowiec
Jeszcze można się zastanowić czy nie warto się szarpnąć na płatny przegląd w ev-garage celem dokładnego obejrzenia czy nie ma czegoś do zrobienia w zawieszeniu. Sam za rok, jak moja 3 będzie się zbliżać do 4 rocznicy urodzin, będę rozkminiać czy warto.

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Jeśli masz gwarancje to zawsze warto, nieważne jaki produkt, coś nie działa jak powinno, producent powienien wymienić. Zrób zdjęcia i załóż ticketa do serwisu ze zdjeciami, powinni odpowiedzieć bez przymusu przyjazdu do serwisu.

Po drugie, cieżko Tobie doradzić jak poza tym że naklepałeś w rok 53k km nie podajesz innych danych.
Masz ją od nowości czy kupiłeś używkę? Gdzie sie ładujesz, jakim prądem, jak często, po jakich drogach jeździsz?

Bez tego, conajwyżej możesz zrobić co @chess_m doradził, jedź zapłać za przegląd i będziesz miał z głowy.