Dzisiejsza produkcja PV była super!

Michal

Pionier e-mobilności
Dla odmiany pozytywny temat.

Nie wiem jak Wy ale ja dziś miałem dotychczasowy rekord produkcji 51,5 kWh z 9,74 kWp!

Mam dwie instalacje na dachach 45°:
3,2 kWp odchyloną o 60° od południa w stronę zachodnią (niebieska)
6,54 kWp odchyloną o 30° od południa w stronę wschodnią (czerwona)

Gdyby ktoś się zastanawiał, to takiej produkcji można się spodziewać w słoneczny mroźny dzień (skumulowany wykres mocy wyjściowej) :D
Nie mogę się doczekać kwietnia/maja - powinno być wyżej i szerzej :D

produkcja_PV_10.03.2022.jpg

Last edited:

Michal

Pionier e-mobilności
Teraz tylko dodać miernik energii na wejściu domu i można sterować ładowaniem auta, grzaniem wody i ogrzewaniem domu :D

PiotrS

Posiadacz elektryka
O ile się nie mylę, padł dziś rekord mocy z fotowoltaiki w Polsce.
Ponad 4 GW było przez jakiś czas.

JareG

Pionier e-mobilności

Nie wiem jak Wy ale ja dziś miałem dotychczasowy rekord produkcji 51,5 kWh z 9,74 kWp!
U mnie (instalacja 9,5kWp, wystawiona na południe) wydaje mi się, że na falowniku widziałem 46kWh.. niestety nie mam (bo nie podłączyłem netu) dostępu do logów falownika, ale Mój_licznik podaje, że wczoraj wprowadziłem do sieci 33,6kWh a ładowałem oczojeba.. :)

Pozdrawiam

Last edited:

Michal

Pionier e-mobilności
No to dołożyłem swoje prawie 8 kW :D

mmm

Zadomawiam się
Eh, wschód-zachód 9,98 kWp to tylko 34kWh dzisiaj... ale akurat dokładnie tyle baterii miałem do doładowania dzisiaj :)

consigliero

Posiadacz elektryka
Mogę tylko potwierdzić

Attachments

• E23F1BC3-EA65-47CA-BA5F-6F3DFE9E02D3.png
    E23F1BC3-EA65-47CA-BA5F-6F3DFE9E02D3.png
    647,5 KB · Liczba wyświetleń: 19

Kuba K.

Posiadacz elektryka
I ja dorzucę swoje 47,5kWh :) z 9,86kWp

marmlo

Zadomawiam się
Idealnie południe, 35st, 9.9kw. Produkcja luty i marzec.

Attachments

• Produkcja_02_2022.jpg
    Produkcja_02_2022.jpg
    65,4 KB · Liczba wyświetleń: 27
  • Produkcja_03_2022.jpg
    Produkcja_03_2022.jpg
    54,8 KB · Liczba wyświetleń: 27

Bronek

Pionier e-mobilności
9,8kWp- wczoraj 35,8kwh a nie bylo 100% słońca i mam na wschód 1/3 i 2/3 paneli na południe.
Oddałem 22 kwh
Pobrałem z sieci 5 kwH

Ładowałem Tesle w tanim dziennym 31kWh wg apki wzieła

Coś mi sie tu nie zgadza Dane z apki Tesli, licznika na str www.. I aplikacji Solar Edge

consigliero

Posiadacz elektryka
U mnie z instalacji 9,9 kWp było 59,54 - jak na razie mój rekord w tym roku :)
U mnie 9,79 azymut 215 pozycja geograficzna rejon Pacanowa, znaczy się pewnie pozycja ma znaczenie

JareG

Pionier e-mobilności
Idealnie południe, 35st, 9.9kw. Produkcja luty i marzec.
WoW! W lutym miałeś ponad 600kWh produkcji..? U mnie wprowadziłem do sieci 183kWh

Pozdrawiam

marmlo

Zadomawiam się
W lutym miałeś ponad 600kWh produkcji..?
Na to wygląda. Nie wiem czy to dużo czy mało ale tak mi pokazuje. Z ciekawości sprawdzę jeszcze na liczniku ile poszło w sieć. Pewnie dużo mniej bo sporo z tego auto brało.

Szatan

Posiadacz elektryka

Mam dwie instalacje na dachach 45°:
3,2 kWp odchyloną o 60° od południa w stronę zachodnią (niebieska)
6,54 kWp odchyloną o 30° od południa w stronę wschodnią (czerwona)
Jak duży masz falownik przy takim układzie? Ja mam dach 30 stopni skierowany na południe, paneli 5,5kW a do tego falownik 5kW Huawei co mi odcina produkcje jak przekroczę 5,5kW. Mam płaski dach na garażu gdzie mógłbym zmieścić brakujące panel tylko nie wiem czy muszę falownik wymieniać...
Wczoraj też miałem rekord 31kWh. Generalnie ten rok lepszy niż poprzedni so far.

PePeL

Zadomawiam się
Powiedzcie mi czemu wczoraj mimo częściowego zachmurzenia instalacja dobiła mi do max wydajności a dzisiaj jest poniżej?
1647002539342.png

Chodzi o temperaturę paneli, że wczoraj mogły się schłodzić?

PS. U mnie wczoraj niecałe 38 kWh z 6.4 kWp
1647002625329.png

Michal

Pionier e-mobilności
Temperatury chyba dziś są podobne.
Wystarczy jakaś durna mgła i nie będziesz miał max-a. To dość dobrze widać po kolorze nieba - jak jest niebieskie to powinna być max, a jak białawe, to może dawać mniej.

Szatan

Posiadacz elektryka
dzisiaj u nas w Gdańsku będzie pobicie rekordu z wczoraj, jak nie wieje to przynajmniej świeci słońce, ciekawe ile zapotrzebowania na energie w Polsce są w stanie w stanie teraz zapewnić PV. Pewnie trudniej zmieżyć bo generacja PV trudniejsza to zmierzenia niż z wiatraków.

U nas w Gdańsku coraz zimniej i produkcja coraz większa, długość dnia chyba nie ma tego wpływu jeszcze.