Dziwne, odgłosy, obcieranie z tyłu auta

tunia17

Nowy na Forum
Witam wszystkich,
Jestem tu nowa -mój pierwszy post i od razu z problemem.
Od ok 1 m-ca jestem posiadaczką niro ev. Właściwie od samego początku zauważyłam, że z tyłu auta, w okolicach klapy dobiegają dziwne hałasy, dźwięki, jakby obcieranie plastiku. Temat zgłaszany-nawet coś tam poprawiali, przez moment wydawało się że było ciut lepiej. Najbardziej irytuje to na nierównej drodze. Mam potwierdzenie z salonu Kia, że jeszcze w 2ch innych egzemplarzach (czerwiec 2023) pojawił się podobny problem, ale jak narazie przyczyna niezidentyfikowana. Czekam na werdykt.
Czy macie podobny problem w swoich nowych niro ev?
Czy może doszliście przyczyny?
Dzięki za odp.
Pozdrawiam,
Justyna

Olecki

Pionier e-mobilności
Niedawno byłem na akcji serwisowej polegającej na sprawdzeniu spawów mocowań tylnej kanapy. Podobno objawem problemu były hałasy z tylnej części auta ale dziwne by było żeby serwis tego nie sprawdził u Ciebie.

tunia17

Nowy na Forum
Niedawno byłem na akcji serwisowej polegającej na sprawdzeniu spawów mocowań tylnej kanapy. Podobno objawem problemu były hałasy z tylnej części auta ale dziwne by było żeby serwis tego nie sprawdził u Ciebie.
Dzięki,
Zwrócę na to uwagę.U mnie na razie skupili się na klapiebagażnikaa, ale bez wiekszego efektu jak na razie...

acc

Zadomawiam się
A może to spojler? Trzyma się rzekłbym dosyć luźno. Jak zamykam bagażnik, to spojler zawsze delikatnie lata.

Lupus

Fachowiec
Może to luźne mocowanie tablicy rejestracyjnej? U mnie oraz u znajomego przy odbiorze tablice latały i trzeszczały przy zamykaniu klapy. Pomogło lepsze dokręcenie i taśma dwustronna z gąbką/piankowa.

Jobski

Zadomawiam się
Może to luźne mocowanie tablicy rejestracyjnej? U mnie oraz u znajomego przy odbiorze tablice latały i trzeszczały przy zamykaniu klapy. Pomogło lepsze dokręcenie i taśma dwustronna z gąbką/piankowa.
Bingo, okleiłem ramkę tablicy od spodu taśmą wygłuszającą i jak ręką odjął, test na dziurawej drodze do mojego domu potwierdził rozwiązanie problemu.
Zresztą nie wiem jak u was u mnie były tam jakieś dwie kostki piankowe które niby miał zapobiec ocieraniu ramki, ale na moje oko przez nie, nie da się jej całkowicie dokręcić i dlatego całość się telepie i obija o klapę.

Last edited:

tunia17

Nowy na Forum
Mały update, może komuś się przyda.
Udało się rozwiązać-naprawić problem w serwisie Kia. Okazało się, że w klapie bagażnika są jakieś blaszki, które podczas jazdy, zwłaszcza po nierównych drogach wpadały w rezonans, obcierały o siebie. Także, jeśli u kogoś podobny problem-w Kia już temat znany bo podobno kilka egzemplarzy tak już 'wyciszono' 😉