Dziwne zachowanie szyb pasażerów - zostają lekko otwarte

cooler

Pionier e-mobilności
Nie wiem czy moje najnowsze odkrycie jest powiązane z problemami z kompem FSD który to już wcześniej opisałem, ale jest również ciekawe:
Odkryłem że szyby drzwi pasażerów w momencie gdy wychodzę z samochodu opuszczają się około 1cm i tak zostają po zablokowaniu samochodu.
Dzieje się to nawet wtedy gdy wsiądę z powrotem i domknę je z pozycji kierowcy. Wysiadam i słyszę znowu "zgrzyt" - i szyby są znowu opuszczone (palcem da się wyczuć górną krawędź szyby.
Mam niestety również wrażenie że szyby samodzielnie opuszczają się również w czasie jazdy, bo jest zauważalnie głośniej w czasie jazdy niż wcześniej...
W instrukcji przeczytałem że można zrobić kalibrację szyb otwierając je i zamykając i rzeczywiście, wtedy szyby zamykają się do końca i jest OK, ale jak tylko wysiądę wracają znów na otwartą ok 1cm pozycję.
Czy możecie sprawdzić czy u Was jest tak samo?

Michal

Moderator
Spróbuj zrobić kalibrację szyb - opuść do samego dołu i podnieś do samej góry. Może coś im się źle ustawił koniec domykania...

cooler

Pionier e-mobilności
Z Instrukcja Model 3 > Szyby:

Mam dokładnie tak jak opisałeś - szyba opada ok. 1 cm. Szpary nie widać, ale krawędź czuć pod palcem.
To chyba to! Ciekawe dlaczego robi tak też w czasie jazdy (tak mi się wydaje)?
Latem świeżo po obiorze pojechałem do ciepłych krajów i jestem pewien że tak nie robiło się - więc by pasowało że to funkcja która uruchamia się jak jest odpowiednio zimno.
@Michal @Bronek I tak, jak pisałem zrobiłem kalibrację i z apki też uchylałem i zamykałem...

Jusand

Posiadacz elektryka
Też to zauważyłem wczoraj, że się delikatnie opuszczają, czy to nie po ostatniej aktualizacji?