Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
CITROEN
Citroen e-C4 Forum • Citroen eC4 / ë-C4
ëC4 - wrażenia na gorąco po pierwszym tygodniu jazdy...
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="p0li, post: 11806, member: 128"] pierwszy tydzień od odbioru minął, 980km na liczniku czas na pierwsze wrażenia, plusy dodatnie i plusy ujemne: glowne i ciągłe wrażenie - to nie jeździ - to płynie :) mimo trybu sportowego cały czas jeżdzę na normalnym - przyspieszenie jest płynne i wystarczające żeby zostawić większość benzyniaków z tyłu bez szarpania czy hałasów komfort jazdy to nie tylko płynące zawieszenie ale także cisza, wygodne fotele z masażem i podparciem części lędźwiowej, nieprzebajerowana jednostka multimedialna, dobre nagośnienie, wielkie okno dachowe, wysokiej jakości materiały we wnetrzu co do zużycia energii: głównie jeździ autostradami z prędkościa 110/120kmh na pilocie - i zużycie osiąga katalogowe 16,6kWh z podliczaniem tego wszystkiego jest drobny problemik bo jest to auto dla zwykłego zjadacza chleba a nie technofreaka - więc stan baterii jest podany jako beleczka (bez jednostek), a moc ładowania w kmh do tego stan naładowania baterii na ekranie ładowania - w %. trocę ciężko to wszystko do kupy poskładać O.o poniżej wypunktowane zady i walety jakie mi przyszły do głowy: zalety: - komfort zawieszenia - wyciszenie i wygłuszenie - zabezpieczenie krytycznych krawędzi drzwi i progów - mechaniczne przyciski i pokretła - na panelu i na kierownicy - HUD - autonomiczna jazda 2 poziomu z rozpoznawaniem znaków itp - półautomatyczne parkowanie (kręci kółkiem ale gaz i hamulec obsługuje kierowca - rok darmowego ładowania - sieć 200000 ładowarek w całej europie - 3 lata aktualnych map z traffikiem - android auto i to drugie dla ajfoniarzy - możliwosc automatycznego otwarcia przy zbliżaniu sie kierowcy - wbudowana dasch cam (w niektórych z wersji) wady: - brak 1 pedal driving - mimo że pilot zatrzymuje do zera i rusza samodzielnie - brak bocznych kamer do widoku 360 - aczkolwiek i tak sobe dobrze radzi - zuzycie tylko jako beleczka - zadnych kWh czy % - ladowanie podawane jest w km/h a stan baterii w % - na trzeźwo nie da się tego ogarnąć - dwa uchwyty na tylnej klapie - ciężko sie zamyka jedna reką - dla niektórych - brak elektrycznego silownika tylnej klapy - brak update OTV - dołączone EVSE tylko 1,8kW - ładowanie 6kmh w łikend zrobiłem pierwszą dłuższą wycieczkę (w sumie 300km) - w Lubece przetestowałem darmową ładowarkę na stacji star (niemiecka nazwa orlenu) - działa po zarejestrowaniu w aplikacji, z powrotem wracaiśmy 130kmh na tempomacie w 4 osoby w silnym deszczu i przy temp 12 stopni - nie wiem ile zużył ale dystans powrtny ok 200/220km km zasięgometer pokazał jako 250km zyżytych w niedzielę z kolei przetestowałe 2 ładowarki w okolicy mojej wsi - jedna była darmowa, druga ze wzgledu na dziwną taryfę tej konkretnej sieci - nie była tak droga jak ionity - ale do super tanich też nie należała (w tej sieci płaci sie za proces ładowania - niecałe 5€ za AC (do 45kW) i 9€ za DC (do 350kW) obojetnie ile się naładuje kW ze względu że kartę miałem u innego dostawcy płaciłem stawkami roamingowymi co na DC wyszło 52ct za kW to tak na gorąco - jak cos mi sie przypomni to będę dopisywał jakby ktoś miał jakies pytania to śmiało - może nie odpisze natychmiast, ale wcześniej czy później sie postaram jako załacznik - kilka zdjęć na stacjach opisanych wyżej, kilka ekranów z zużyciem i ekran z danymi ładowania [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
CITROEN
Citroen e-C4 Forum • Citroen eC4 / ë-C4
ëC4 - wrażenia na gorąco po pierwszym tygodniu jazdy...