Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Elektrykiem w trasie jak dieslem .. da się!
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="viallos, post: 58479, member: 531"] Częściowo się zgodzę .. ale powtórzę to co wtedy wydedukowałem .. kluczem jest rodzaj samochodu i infrastruktura. Gdybym jechał innym elektrykiem albo nie byłoby szybkiej ładowarki idealnie w połowie trasy, to niestety pewnie by mi się ta sztuka nie udała. Dlatego ostrożnie dobierałem samochód do swoich potrzeb i wiedziałem że praktycznie nic innego się nie sprawdzi. No i oczywiście nie byłbym sobą gdybym siebie nie pochwalił .. ależ jestem powtarzalny .. widać że kierowca wie co robi :cool:. Byłem w szoku jak zobaczyłem po załadowaniu do Garmina te średnie .. praktycznie jota w jotę do przejazdu z marca. Odpowiadając na pytania [USER=476]@ciastek[/USER] 1. Tak jak nie raz wspominałem nie używam autopilota bo nie działa w tym zakresie prędkości, nie lubię machać wajchą tyle razy no i generalnie nie nadaje się do stylu jazdy który preferuję. Generalnie jechałem na tempomacie maksa czyli 150 i niestety wtedy systemy nie działają .. tak chodzi o to ... i niestety z przykrością musze stwierdzić że jest to krok w tył do Audi czy BMW którymi jeździłem w tej trasie bo przy tych ustawieniach utrzymywały mnie w pasie. Rozwiązanie może być zmniejszenie prędkości do 146 bo wtedy po kilku testach stwierdziłem że system utrzymania w pasie działa. Czasami działał przy 147 a czasami nie ... to jest naprawdę zagadka. Najgorsze jest to że ten system również raz działa a raz nie przy normalnej jeździe bez tempomatu już po drogach krajowych z dobrze oznaczonych pasami. Czasami przy 90 działa a czasami nie .. naprawdę nie jestem w stanie stwierdzić kiedy zadziała a kiedy nie. W Audi mam dokładną informację na Audi Cockpit które pasy widzi i czy zadziała czy nie i od którego pasa mnie odbije .. tutaj ruletka .. i o to mam największe pretensje, bo to też znaczny krok w tył. 2. Na autostradzie po zamordowaniu kilkudziesięciu robaczków stwierdziłem że umyję szybę .. i to był błąd .. bo wycieraczki oszalały i nie da się ich na tempomacie przy 150 wyłączyć .. jest komunikat że musza być na Auto :) .. w końcu się wkurzyłem i wyłączyłem tempomat .. wyłączyłem wycieraczki .. i dopiero po około 2 minutach włączyłem tempomat i wycieraczki już się nie włączyły. Generalnie słabizna z tym. 3. Autopilota włączałem jak przelatywałem przez miasteczka .. wtedy sobie generalnie radził .. chyba przestrzelił jeden ostrzejszy zakręt .. jak tylko widziałem tablicę koniec terenu zabudowanego to wyłączałem i pedał. 4. Wydaje mi się że auto ma też problemy z utrzymaniem stałej temperatury .. miałem ustawione 'auto' 21 a momentami stawało się naprawdę gorąco .. musiałem zjechać na 20,5 .. obudził się wtedy i nagle zaczął dmuchać mocno zimne powietrze. Potem powrót do 21 uspokajał się i tak dalej .. wydaje mi się że na całej trasie musiałem zrobić tak ze 3 razy. Generalnie na takiej trasie czerpałem przyjemność z jazdy .. ale pod warunkiem że ja go prowadzę i jadę jak lubię a nie samochód mnie prowadzi. Nie będę owijał .. 4,5h jazdy nie jest w stanie mnie zmęczyć .. jeździłem tą trasą różnymi samochodami jak Corsa, Baleno, twardy Formentor itp i też przejeżdżałem niespecjalnie zmęczony. Na pewno czułem brak podparcia pod nogami i zwróciłem uwagę że trochę się kręciłem ... do foteli sportowych w Audi czy BMW nie ma co porównywać ... ale trzymanie boczne jest spoko. Materiał i długość siedziska do poprawy. Obawiam się że latem w upały będzie jeszcze większa różnica na niekorzyść Tesli. Martwi mnie to że te systemy są jednak nieprzewidywalne i nie działają w tych zakresach w których chciałbym się poruszać. To psuje ogólny odbiór i satysfakcję ... szczególnie jak trzeba kombinować ze światłami i wycieraczkami. Ale generalnie jestem zadowolony .. cel osiągnięty .. niemniej twierdzę że największą różnicę na korzyść Tesli robi poruszanie się tym samochodem wokół komina gdzie po prostu nie jest taki męczący i denerwujący, a wygoda nie gra aż tak wielkiej roli. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Elektrykiem w trasie jak dieslem .. da się!