Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
YouTube, webinar, artykuł – reklamuj się TUTAJ
[eMIT] Elektryki nie nadają się do jazdy zimą - wyjaśniamy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="cooler, post: 192556, member: 274"] Widzę że hurraoptymizm się kończy wraz ze zdobywaniem doświadczenia w jeździe EV :p Jak pisałem na forach ze 2 lata temu że BEV nie nadaje się na trasę a jazda w trasę zimą to już masochizm to byłem wyzywany i wyśmiewany, że się nie znam lub nie umiem jeździć lub nie przygotowuję auta w trasę plus osobiste docinki ad persona etc. A to już moja 4 zima i jak przychodzą mrozy to w trasę TYLKO benzyna. A ja jeszcze w moich domach i tam gdzie jeżdżę w trasy mam na miejscu własne ładowanie, także darmowe - i tak mnie to nie przekonuje. Zużycie jest praktycznie nieprzewidywalne, błoto pośniegowe lub silny deszcz + wiatr powoduje że zdarza się że Tesla 3 LR z pompą ciepła traci ponad 40% zasięgu. Wielokrotnie prognoza była na 20-30% na miejscu a musiałem się ładować lub dojechałem ale już w okolicach zera. Niech ktoś mi tylko wytłumaczy dlaczego te same błoto pośniegowe, wiatr lub deszcz ma minimalny wpływ na spalanie takiego 3.5l v6 - przecież te opory im także wzrastają, a to co widzę z praktyki to +10% max. To samo w malutkim niewielkim aucie z silnikiem 1.0 - jak jadę sam na narty lub we dwoje to NAJMNIEJ mi te auto pali właśnie zimą, ok 5.5l przy stałej prędkości 135km/h na autostradzie... Co jest nie tak z BEV że zima tak je dobija? [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
YouTube, webinar, artykuł – reklamuj się TUTAJ
[eMIT] Elektryki nie nadają się do jazdy zimą - wyjaśniamy