Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
YouTube, webinar, artykuł – reklamuj się TUTAJ
[eMIT] Elektryki nie nadają się do jazdy zimą - wyjaśniamy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Szaruś, post: 192614, member: 1807"] Po prawie 2 latach jeżdżenia BEV, i przejechaniu 28k+ km, widzę, że u mnie na trasach (300+ km) zużycie zimą jest około 20%-25% większe, niż latem. Wygląda to tak, że przez pierwsze 30-50 km zużycie jest naprawdę duże (nie mierzyłem szczegółowo, ale może ze 1.5-2 razy więcej, niż latem), bo dużo energii idzie na rozgrzanie (baterii i i kabiny). A potem, to już jest zużycie na podobnym poziomie co latem (mam pompę ciepła). Chyba że jest błoto śniegowe na drodze - wtedy faktycznie żre ja smok. Ale sytuację, że musiałem awaryjnie dodatkowo się podładować przez takie błotko, miałem na razie tylko raz. Więc tragedii uważam, że nie ma. Raz się nawet wybrałem zimą (temperatury lekko na minusie) w podróż okrężną przez centralną Europę (PL, SK, HU, CZ, DE), w sumie około 2800 km (dziennie max 700 km), i poza jednym dodatkowym awaryjnym ładowaniem przez wspomniane wcześniej błoto śniegowe, wszystko było OK i zgodnie z planem. Więc uważam, że nie ma co dramatyzować. Tym bardziej jak ktoś ma TM3 LR (a nie e208) do dłuższych podróży [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
YouTube, webinar, artykuł – reklamuj się TUTAJ
[eMIT] Elektryki nie nadają się do jazdy zimą - wyjaśniamy