Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
YouTube, webinar, artykuł – reklamuj się TUTAJ
[eMIT] Elektryki nie nadają się do jazdy zimą - wyjaśniamy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="blazej, post: 198366, member: 3910"] Ja mam z kolei dwa spostrzeżenia co do użytkowania BEV zimą i oba są sprzeczne z moimi oczekiwaniami jednak. 1. Ładowanie zimą w Poznaniu w mieście w moim przypadku jest wyłącznie przy okazji, a wręcz okazji mam więcej niż potrzeb do ładowania. Doszło do tego, że ze słupka pod blokiem korzystam wyłącznie przed długimi trasami, kiedy chcę mieć 100% i auto rozgrzane na konkretną godzinę w zasięgu minuty-dwóch od wyjścia z mieszkania. Poza tym ogarnianie po mieście spraw + liczba słupków Elocity = zawsze naładowane auto w zakresie 40-75%. Chyba zrezygnuje z wywalania 10-12k na „wtyczkę” w garażu. Jak się będziemy przeprowadzać, to może wtedy. 2. Największą zaletą BEV zimą w mieście jest... darmowe parkowanie. Nawet nie chodzi o koszty, ale w moim przypadku to było upierdliwe strasznie, a teraz nie muszę nawet myśleć o tym i tylko szkoda, że to w którymś momencie minie. To i zawsze ciepłe auto to zalety, które bardzo ułatwiają życie w mieście. Mogłoby to „pić” i 300 Wh/km, a i tak byłoby warto. A co do kosztu ładowania w mieście - średnio pewnie wyjdzie 1.7-1.8 zł za kWh. W trasie około 2.1-2.2 zł średnio za kWh. Powyżej ekwiwalentu 7.0-8.0 litrów benzyny na 100 km nie skoczę średnio nawet zimą korzystając z publicznych stacji bez zastanawiania się nad czymkolwiek. SuC są mi zupełnie nie po drodze - praktycznie nie korzystam. Poza Polską pewnie się to zmieni. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
YouTube, webinar, artykuł – reklamuj się TUTAJ
[eMIT] Elektryki nie nadają się do jazdy zimą - wyjaśniamy