Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla Model 3 Forum • Tesla 3, TM3 SR+, LR, Perf
Estymacja zużycia energii podczas jazdy na dłuższej trasie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Michal, post: 96895, member: 89"] Następnym razem cyknij fotkę żeby pokazać, bo nie wiem czy rozumiem co masz na myśli. Przychodzi mi jeszcze do głowy pytanie - czy bateria była naładowana do 100% na początku trasy? Dodam, że mam na myśli - naładowana, do takich 100%, żeby auto skończyło się ładować samo, a nie, że pokazało 100% i Ty odłączyłeś kabel. Pytam, bo to jest jednak LFP, więc system mógł mieć nieaktualne informacje i procencie naładowania, bo nie miał świeżego odczytu napięć. Ttuaj może być też potrzeba właśnie poczekania na zakończenie ładowania, bo to pod koniec następuje bilansowanie celi i ustalanie napięć maksymalnych. Zwróć uwagę na początek wykresu rozładowania i bardzo strony spadek napięcia na wykresie poniżej. Moja teoria test taka, że jeśli BMS nie miał dobrego pomiaru napięcia przy 100%, to mógł myśleć, że 100% jest niżej / wyżej i przez to źle oceniać spadek pojemności, a podczas jazdy korygował to o zużywaną energię i dlatego inny kont przewidywanego zużycia niż faktycznego. [IMG]https://www.researchgate.net/profile/Joeri-Van-Mierlo/publication/272647175/figure/fig1/AS:613937791909915@1523385584899/Voltage-evolution-of-lithium-iron-phosphate-LFP-based-battery-23-A-h-at-25-C.png[/IMG] [[URL='https://www.researchgate.net/figure/Voltage-evolution-of-lithium-iron-phosphate-LFP-based-battery-23-A-h-at-25-C_fig1_272647175']source[/URL]] [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla Model 3 Forum • Tesla 3, TM3 SR+, LR, Perf
Estymacja zużycia energii podczas jazdy na dłuższej trasie