Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Reddikop – znaleziska z sieci
EV Challenge
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Halisep, post: 115808, member: 1684"] No i mamy pierwszy filmik z testu jako benchmark: [MEDIA=youtube]TMb8dra1hQU[/MEDIA] Panu youtuberowi wyszło średnie spalanie 6,5l/100kmh na pętli 250km. Koszt przejechania pętli = 100zł. Bez boxu na dachu pewnie 10% mniej. Pętla to 100km drogami na A i po 50km drogami na E, drogami krajowymi i po mieście. Spróbowałem odtworzyć tę trasę, żeby porównać (czysto teoretycznie) z TmY LR, TmS 90D i EV6 AWD korzystając z ABRP. Tutaj wyniki: [TABLE] [TR] [TD]Pojazd[/TD] [TD]TmY LR[/TD] [TD]TmS 90D[/TD] [TD]Kia EV6 awd[/TD] [/TR] [TR] [TD]Zużycie kWh[/TD] [TD]52,8[/TD] [TD]60,9[/TD] [TD]53,9[/TD] [/TR] [TR] [TD]Zużycie % baterii[/TD] [TD]70%[/TD] [TD]71,5%[/TD] [TD]72%[/TD] [/TR] [TR] [TD]Czas ładowania (ponownie do 80%)[/TD] [TD]27min[/TD] [TD]43min[/TD] [TD]19min[/TD] [/TR] [TR] [TD]Koszt trasy z mojej taryfy domowej[/TD] [TD]39zł[/TD] [TD]45zł[/TD] [TD]40zł[/TD] [/TR] [TR] [TD]Koszt z PV[/TD] [TD]0zł[/TD] [TD]0zł[/TD] [TD]0zł[/TD] [/TR] [TR] [TD]Koszt z SuC/abo IONITY[/TD] [TD]85zł[/TD] [TD]0zł[/TD] [TD]77zł[/TD] [/TR] [TR] [TD]Koszt z Orlenu 3,19zł/kWh[/TD] [TD]176zł[/TD] [TD]204zł[/TD] [TD]180zł[/TD] [/TR] [/TABLE] Kilka uwag: 1. W ABRP ustawiłem "ruch drogowy w czasie rzeczywistym". Średnia prędkość na tym odcinku autostrady to 130km/h, na ekspresówce 116km/h, na krajówce 66km/h i po mieście 38km/h. Zdaję sobie sprawę z tego, że ruch drogowy w czasie pisania tego (22:00) jest znacznie mniejszy niż u pana youtubera, więc i średnie prędkości, a co za tym idzie również zużycie, będą wyższe. 2. Pomimo tego, że dane były wzięte z ABRP, to jestem przekonany, że wartości zużycia są bardzo ostrożnie przyjęte i z łatwością można zrobić lepszy wynik na drogach krajowych i w mieście. Tak z doświadczenia z długotrwałych jazd dwoma z trzech wymienionych samochodów. 3. Wszystkie 3 auta wg ABRP zużyłyby ok. 70% baterii na tej pętli, czyli wyjeżdżamy mając 80% i optymalnie ładujemy z okolic 10%. 4. Do kosztu ładowania dodałem 5% strat. Wyłączając SuC, bo wiadomo... 5. Ustawiłem pogodę w czasie rzeczywistym i chyba jest wiatr czołowy, ale już mi się nie chce na nowo wszystkiego przeliczać. Powiedzmy, że dajemy fory spalinówce. Wnioski? Nie dość, że się nie trujemy, to podróżujemy wygodnie, w ciszy i w większości przypadków taniej :) A i jeszcze jedno. Na Orlenie tylko sramy. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Reddikop – znaleziska z sieci
EV Challenge