Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
SKODA
Skoda Elroq Forum • Skoda Elroq 50/60/85
Evse / wallbox
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="nocomment, post: 247644, member: 5404"] Kabel byłby schowany pod ziemią i z niej wychodził w okolicy słupka, od razu wchodził do skrzynki. Ta zamknięta na klucz, w środku EVSE z kostką i przez jakąś ekstra dziurę wystaje jedynie ze 2m kabla ze złączem, tego nigdy nie chowam tylko wieszam "na haku" czy co tam dorobię na słupku. Elrok zaparkowany tyłem ma "wlew" własnie przy słupku, w linii prostej będzie z 1m od złącza w samochodzie do złącza siły (wew. skrzynki zapewne). Czasem pewnie EVSE będę potrzebował wyjąć, choć generalnie nie planuję, to raczej ma być zawsze dostępne miejsce stacjonarne. O podpinanie się sąsiadów nie podejrzewam, mamy małą społeczność, a i okamerowaną ;) Bardziej się boję przechodniów za płotem, okolica się jeszcze rozbudowuje i zniknięcia EVSE przyczepionego na strap do słupka to bym się spodziewał. Zresztą innym sąsiadom z metrowym kablem wystającym z ziemi poucinano je którejś nocy (tak jak u mnie, ale mój się ostał, bo chyba naabardziej okamerowany :) ) Wallbox jest jednak nieportable i od razu złącze siły przejmie, a w skrzynce zrobiłbym sobie alternatywne 230V (nie musi działać równolegle z siłą), choć 97% czasu będzie tam siedziało EVSE wprost do siły. Zostaje mi chyba wybór EVSE bez bajerów, bo w opcji z klockiem po środku ten i tak będzie schowany wew. skrzynki. Elroka można ustawić na ładowanie jedynie w jakichś godzinach, nim będę ewentualnie zmieniał (w praktyce pewnie zdejmował limit 80% pod następny dzień, samochód na kablu non-top). Wybór padł na Green Celle, zapewne mają bezpieczniki po obu stronach (vide rozmowa powyżej), ale może wersja SE bez zbędnego dostępu zdalnego? Jakimś jednak dla mnie minusem okazuje się być brak kości i umieszczenie "sterowania"/wyświetlacza w uchwycie do ładowania - chyba wolałbym zwykły czarny kabel z czarnym wtykiem i bez informowania postronnych, a i mniej kuszący. Chciałbym wpierw kupić EVSE, potem przed faktem postawić montażystę, potrzebna jeszcze dość płytka skrzynka, idealnie gdyby mieściła się w grubości słupa (czyli ok. 8-10 cm... zapewne będzie większa), za to może mieć sporą płaszczyznę, w końcu musi pomieścić EVSE i zwój nadmiarowego kabla. Przy okazji trochę osłoni miejsce przed śniegiem ;) Polecenie wykonawcy przyjmę równie chętnie, co modelu EVSE, w zasięgu Trójmiasta [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
SKODA
Skoda Elroq Forum • Skoda Elroq 50/60/85
Evse / wallbox