Faktury za usługi Audi

jarekr

Nowy na Forum
Czy ktoś z Was korzysta z usług Audi Charging bądź Audi OnDemand?
Mam problem z uzyskaniem od Audi faktury z NIP.
Na maile wysłane na początku roku 2023 do tej chwili odpisują mi w poniższy sposób:
"Zakup licencji Audi Connect za pośrednictwem polskiego sklepu internetowego jest możliwy, lecz aktualnie strona internetowa oferuje jedynie zakupy B2C – skierowane do osób fizycznych. Aktualnie taki zakup licencji jest możliwy ze sklepu niemieckiego. Wprowadzenie możliwości zakupów B2B w polskim sklepie jest w trakcie opracowywania - trwają prace nad uruchomieniem tej funkcjonalności. Obecnie nie jest nam znana data wprowadzenia możliwości zakupów B2B. "

Czy komuś udało się uzyskać faktury z NIP?
Ja za usługi ładowania otrzymuję faktury od Volkswagen Group Charging GmbH, a za usługi OnDemand (Audi Connect) od podmiotu Volkswagen Group Polska Sp. z o.o. - żaden z nich nie wystawia faktury z NIP.

sebsek

Fachowiec
Proponuję wpisać numer NIP w pole z danymi adresowymi. Ja tak zrobiłem i wczoraj dostałem pierwszą fakturę z audi charging i wygląda to nieźle 😀

jarekr

Nowy na Forum
Dzięki wielkie za pomysł, ale wolałbym jakieś rozwiązanie które spełnia wymogi formalne, tzn. podmiot który mi wystawia fakturę zgłasza ją do Urzędu Skarbowego pod moim NIP, tak aby przeszła kontrola krzyżowa. W przypadku dwóch podmiotów krajowych US jest w stanie ją wykonać niemal automatycznie, tzn. oba podmioty powinny tą fakturę wykazać w miesięcznym JPK_VAT pod tymi samymi NIP'ami.

cooler

Pionier e-mobilności
To jest w ogóle jakaś granda z tymi niemieckimi firmami: czy u nich nie ma formy jednoosobowej działalności gospodarczej? Ionity - nie wystawia faktur, jakiś sklep z zkcesoriami z DE - też nie, kurcze, byle sklepikarz w PL musi wystawiać fakturę a firma z DE - nie, bo nie.
Czy ktoś wie jak to jest możliwe?

jarekr

Nowy na Forum
Audi wystawia faktury, jednak w Polsce tylko dla osób fizycznych bez NIP kupującego.
Za usługi ładowania wystawia je Volkswagen Group Charging GmbH, natomiast za usługi OnDemand jest to zarejestrowana w Polsce firma Volkswagen Group Polska Sp. z o.o.

jarekr

Nowy na Forum
Dostałem instrukcje od Audi jak uzyskać niemiecką fakturę w euro dla polskiego klienta w zakresie zakupu usług On Demand - bez możliwości dostania faktury na usługi ładowania samochodu.
Co prawda instrukcja trochę nieaktualna (trzeba założyć drugie konto myAudi dla firmy) ale częściowo da się z niej skorzystać.
Jak dla mnie żenujące jest stanowisko Audi Polska, ale może dla kogoś będzie to rozwiązanie wystarczające.

Szanowny Panie,

Dziękujemy za skontaktowanie się z Centrum Wsparcia Usług Cyfrowych dla Klientów Audi.

Uprzejmie informujemy, iż przedłużenie licencji wraz z możliwością uzyskania faktury na firmę, jest na chwilę obecną możliwe tylko z poziomu strony/aplikacji krajów takich jak: Belgia, Litwa, Łotwa, Estonia, Austria, Czechy, Niemcy lub Hiszpania.

Kolejnym krokiem jest zalogowanie się na portalu do nowego konta myAudi w jednym z wymienionych krajów. Na pierwszej zakładce należy przejść do opcji "Funktionen", gdzie pojawi się możliwość wybrania "Functions on demand" (Zum shop).

Następnie należy wybrać pakiet licencji do zakupu.

Prosimy o wybranie opcji długości przedłużenia licencji w zależności od potrzeb oraz przejść dalej.

Na samej górze pojawią się 2 opcje do wyboru, klient prywatny (Privatkunde) lub klient biznesowy (Geschäftskunde).

Prosimy o wybranie opcji klient biznesowy (Geschäftskunde).

Kolejnym krokiem jest wprowadzenie danych osobistych dotyczących płatności za daną usługę, w tym nazwy firmy oraz numeru NIP (USt-Identifikationsnummer).

Prosimy zaakceptować zmiany (Eingabe speichern) oraz przejść dalej do płatności.