firmowi dostawcy energii, pge, plus, tauron, z kim podpisać umowę

Robur82

Fachowiec
Może ktoś rozpracował temat?
Od kilku lat energię rozliczamy w Plusie, coś tam było korzystniej niż w pge.
Zużycie energii do tej pory małe, rachunek około 1500zł. Obecnie zablokowana cena rządowa.
Plus proponuje 80gr netto + koszty przesyłu, nawet nie wiem czy muszę wiązać się jakąś długą umową. Podejrzewam że rok. Tu jest problem że każą zdeklarować się odnośnie ilości zużycia energi w ciągu roku i odchyły w jedną lub drugą stronę o ponad 20% będą jakoś karane, jeszcze handlowiec nie wie jak wysoko. Policzyć ciężko, doszedł samochód elektryczny, zaraz dojdą panele, i pewnie pojawi się jeszcze 1 auto (nie wiadomo kiedy, czy ten rok czy połowa przyszłego) elektryczne, więc nie mam pojęcia ile to będzie zużycia.
PGE natomiast 1,04 netto + koszty przesyłu i chcą uwiązać umową na 2 lata.
Planuje taryfę C12W szczyt 1,19netto/ poza szczyt 0,94netto + przesył.
Spekuluję dalszy spadek cen energii, biorąc pod uwagę jej cene giełdową, wiem marża, straty, ale na razie to ponad 100% różnicy w stosunku do cen na rynkach.
Ktoś to rozgryzał jeszcze?
Jakaś propozycja innego operatora?
Najlepiej w cenach giełda + stała marża dostawcy+ przesył ( chyba jescze w PL nie czas)
Albo inny operator, z którym nie podpisuje się jakiś długich umów, lub w ciągu roku np po 3ech m-cach można uaktualnić cenę i oczywiście nie trzeba deklarować ilości zużytej energii, albo deklarować bez konsekwencji finansowych

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
Co mogę powiedzieć , to, że nie lubię pośredników u których jeden rachunek jest za energie a drugi za przesył. Wiem tylko, że rodzice mieli w plusie i to bylo upierdliwe i trudno im bylo sie wyplątać.
Cena ceną ale i jasne zasady się liczą . Energa byla OK, potem dali dupy z G12AS wycofujac sie z niej
Następnie mieli fajną jak dla mnie G12R co pozwala na 3 godziny tanizny w dzien i do 7.00 rano tzw chyba energrtyczna dolina? I to pozwalało tanio prać, zmywać i ładować w dzień {3h}. I rano kawkę zaparzyć tanio do 7.00.
Obecnie mają licznik online i jasne dane godzinowego rozliczania jesli chodzi o prosumentów, wiec j nic zostaje
Nasz ukochany Rząd popierany wszystkich idiotow + niepełnosprytnych oraz prawdziwych.... , tarczą oslonową zniweczył planowanie, dając cenę stałą powyzej gównianego limitu. Co nie zawsze jest korzystne dla tych co jak my zużywają dużo energii

Teraz trudno coś przewidzieć, co wymyślą wiec umowę bym podpisywał z tym co daje je na krotki czas aby zerwać gdy się sytuacja jakości ustabilizuje

krzyss

Pionier e-mobilności
Może ktoś rozpracował temat?
Od kilku lat energię rozliczamy w Plusie, coś tam było korzystniej niż w pge.
Zużycie energii do tej pory małe, rachunek około 1500zł. Obecnie zablokowana cena rządowa.
Plus proponuje 80gr netto + koszty przesyłu, nawet nie wiem czy muszę wiązać się jakąś długą umową. Podejrzewam że rok. Tu jest problem że każą zdeklarować się odnośnie ilości zużycia energi w ciągu roku i odchyły w jedną lub drugą stronę o ponad 20% będą jakoś karane, jeszcze handlowiec nie wie jak wysoko. Policzyć ciężko, doszedł samochód elektryczny, zaraz dojdą panele, i pewnie pojawi się jeszcze 1 auto (nie wiadomo kiedy, czy ten rok czy połowa przyszłego) elektryczne, więc nie mam pojęcia ile to będzie zużycia.
PGE natomiast 1,04 netto + koszty przesyłu i chcą uwiązać umową na 2 lata.
Planuje taryfę C12W szczyt 1,19netto/ poza szczyt 0,94netto + przesył.
Spekuluję dalszy spadek cen energii, biorąc pod uwagę jej cene giełdową, wiem marża, straty, ale na razie to ponad 100% różnicy w stosunku do cen na rynkach.
Ktoś to rozgryzał jeszcze?
Jakaś propozycja innego operatora?
Najlepiej w cenach giełda + stała marża dostawcy+ przesył ( chyba jescze w PL nie czas)
Albo inny operator, z którym nie podpisuje się jakiś długich umów, lub w ciągu roku np po 3ech m-cach można uaktualnić cenę i oczywiście nie trzeba deklarować ilości zużytej energii, albo deklarować bez konsekwencji finansowych
A to nie jest tak ze jak masz panele to dostawca i przesyl musi byc taki sam ?
Mi mowili ze nie moge przy panelach zmienic dostawcy jesli przesyl mam z eon…

Robur82

Fachowiec
Jeszcze paneli, nie mam dopiero mają być zakładane
PGE chce podpisać umowę na 2 lata na obecnych warunkach, inaczej bandycki cennik

Robur82

Fachowiec
Mam info od firmy montującej panele, że teraz na nowych zasadach operator bez znaczenia.
Na starych zasadach tylko pge

Grzesiek

Nowy na Forum
Kombinujecie w sprawie taryf. To według mnie najlepiej od takiego co wszystko kompleksowo zaoferuje, bez pośredniczenia.
Nasza sieć energetyczna jest sprywatyzowana działa podział.
Może słabo aktualne ale podział aktualny

Dodatkowo warto nie brać żadnej taryfy, żadnych elektryków i gwarancji cen. Bo podpisanie umowy na takie coś dodaje opłatę handlową do faktury.

Przechodząc nie łatwą drogę można z niej zrezygnować. Ale to wiąże się z taryfą zwykłą. To co innego niż to co proponuje Zakład Energetyczny.
:)