Ford chce być w pełni elektryczny do 2030, w Europie [link ENG]

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
Ford właśnie ogłosił że 100% jego aut osobowych, które będzie sprzedawał w Europie będzie w pełni elektrycznych do 2030.

Z tym tylko zastrzeżeniem, że o ile dobrze zrozumiałem, to w 2030 roku zelektryfikowane ma być 100 procent gamy, tj. każdy model ma posiadać wersję elektryczną. Ale to nie znaczy, że wszystkie sprzedawane auta będą wyłącznie elektryczne.

BigB00

Posiadacz elektryka
Z tym tylko zastrzeżeniem, że o ile dobrze zrozumiałem, to w 2030 roku zelektryfikowane ma być 100 procent gamy, tj. każdy model ma posiadać wersję elektryczną. Ale to nie znaczy, że wszystkie sprzedawane auta będą wyłącznie elektryczne.
Tak, przeczytałem jeszcze raz i faktycznie chodzi o auta zelektryfikowane. Poprawiłem pierwszy post.

BigB00

Posiadacz elektryka
Tak to jest jak czyta się opracowanie a nie źródło :)
Poniżej prezentacja Forda. Nie tylko jest zdjęcie z terminarzem, ale również pada odpowiedź czy na pewno Ford będzie sprzedawać tylko elektryki do 2030 i pada odpowiedź twierdząca (w 11:50 filmu)

A tu jeszcze zdjęcie z prezentacji.
Przy okazji pada o pytanie o nowy elektryczny model Forda i pada odpowiedź że powstanie na platformie MEB i wejdzie do produkcji w 2023r.

Attachments

• IMG_20210219_140249.jpg
    IMG_20210219_140249.jpg
    272,1 KB · Liczba wyświetleń: 51