Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
FORD
Ford Explorer Forum • Ford Explorer Electric
Ford Explorer
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Rozwrot, post: 234946, member: 5208"] Obiecałem krótką recenzję po przejechaniu 1000 km. [B]Warunki: [/B]2 auto w domu, nie planuję wyjazdów ponad 300km, własna stacja ładowania w bloku 11kW. Mam też auto na benzynę, bardzo paliwożerne, stąd wybór elektryka, ale główny cel to przetestowanie auta na prąd, dlatego najem. W ciągu 4 lat mamy w domu 8 auto, były to b. różne wozy. Moje wnioski są takie: [LIST=1] [*]Explorer to bardzo zwinne i skrętne auto na miasto. Bardzo dobrze się prowadzi, jak to Ford. [*]Osiągi są b. zadowalające, start spod świateł oznacza zostawienie w tyle praktycznie każdego spalinowca (wszystko co nie zrobi 0-100 w mniej niż 5 sek. zostaje w tyle, bo nie trzeba majstrować z LC, kontrolą trakcjji itp. itd.). Explorer po prostu jedzie, zawsze. [*]Tylne zawieszenie jest dziwnie twarde, przejazd przez poprzeczne nierówności nie jest przyjemny. Czuć że samochód tego nie lubi. Chyba masa robi swoje. [*]Jest cicho (dobre wyciszenie), przez to nie czuć prędkości, jazda autostradą to przyjemność. [*]Brakuje lepszego hamulca, mam wrażenie, że heble szybko się męczą, trzeba uważać. Tu też masa robi swoje. [*]Dobre audio, choć w Fordzie Kuga też miałem B&O i tam grało lepiej. Irytuje regulacja głośności. [*]Coś mi stuka z tyłu z okolicy pasów bezpieczeństwa z prawej strony, jak auto podskoczy na wyboju. Być może ten typ tak ma, ale mnie to irytuje. [*]Jeżeli chodzi o ładowanie to mam zaprogramowane ładowanie od 20 do 80%, w godz. 22:00-6:00. Ostatnio stało się coś dziwnego, bo naładował się do 100%, ale może to ja czegoś nie dopilnowałem. Zauważyłem też, że czasem prędkość ładowania spada z 11kW do 0,7kW, po chwili wraca do pełnej wartości. Nie wiem czemu tak się dzieje, może tak ma być. [*]Zużycia prądu nie analizuję, zostawiam to statystykom dla których to ma znaczenie. Natomiast jadąc na tempomacie po bardzo lokalnych drogach z prędkościami "po znakach" średnie miałem 12 kW, to chyba dobry wynik. [*]Buspasy i parkingi w strefie płatnego parkowania są moje, a to robi mega różnicę. [/LIST] [B]Update[/B], bo zapomniałem: przejechałem prawie 1000 km i nie spotkałem drugiego explorera, ani capri. I to jest też niesamowite w tym gąszczu Tesli, IONIQ-ów czy innych EQx. Generalnie wniosek jest taki, że spalinówką nie chce mi się już jeżdzić. Zobaczymy co dalej. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
FORD
Ford Explorer Forum • Ford Explorer Electric
Ford Explorer