Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Fotowoltaika a Elektromobilność. Nasze doświadczenia
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="consigliero, post: 10268, member: 286"] Osobiście chętnie bym się pogodził z zamknięciem ścisłego centrum Krakowa dla samochodów, ale jak napisano wcześniej to nie przejdzie, zwłaszcza obserwując jak miasto z ulic robi parkingi, bo kasa najważniejsza. U mnie sytuacja jest kuriozalna, jako mieszkaniec mogę zostawić auto w obrębie plant ale nie mogę często znaleźć miejsca. W teorii wjazd tylko z pozwoleniem, w praktyce ludzie olewają często znak strefy B. Z chęcią postawiłbym bym poza plantami bo tam miejsce łatwiej znaleźć, ale tam płaciłbym 5 PLN za godzinę. Elektryk ma większą możliwość i paradoksalnie nie mogę na niego zakupić abonamentu mieszkańca bo BEV jest zwolniony. Wracając do tematu PV i ładowania, kolega pokazał zdjęcie takiej małej skrzynki rozdzielczej i napisał że zabezpieczenie typu B, jako posiadacz wallboxa od Elli to zabezpieczenie mam chyba w środku, czy należy rozumieć że Tesla takowego nie ma? Czy też dotyczy to złącza siłowego ? No ale czy podłączając się do niego np. NRG kick nie mam przypadkiem takiego zabezpieczenia wbudowanego w urządzenie ? U mnie szafka zewnętrzna niestety chyba nie jest zabezpieczona typem B, chyba dobrze to rozczytałem, czy to oznacza że nie powinienem pozwalać korzystać z tego gniazda, komuś w potrzebie? Co samej instalacji to budując dom, w pierwszej wersji wytyczyłem kalenicę w osi wschód zachód, ale trochę to głupio wyglądało i przesunąłem dom stawiając go bardziej normalnie. Korzystając z podanych wcześniej stron do projektowania PV chyba nie wyszło mi najgorzej. Azymut dla mojej lokalizacji podawany jest 180, ja mam 215, dłużej korzystam z popołudniowego słońca w zimie, dach ma 30 stopni bo taki był w planie. Niestety jeszcze nie udało mi się zmusić tych od rozbudowy do zmiany, chociaż mam już wstępny termin że niby w ciągu 2 tygodni ma się to dokonać. Wtedy mam nadzieję że będę znacząco mniej dopłacał PGE [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Fotowoltaika a Elektromobilność. Nasze doświadczenia