Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Fotowoltaika - jaki koszt?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Kierowca23, post: 228609, member: 3789"] Mam rozliczenie net-billing (nowy prosument). Nastawienie na 100% sprzedaż energii PV wychodzi tu słabo, a tak szczerze to czuję się w tym rozliczeniu dymany przez system. Więc instalacja defaultowo jest na offgrid: autokonsumpcja + ładowanie akumulatorów (bo taki był początkowy cel). Ale szybko się okazało że w dni słoneczne, bardzo często po godzinie 12-tej akumulatory już są naładowane w 100%, i czasem w dodatku nikogo nie ma w domu kto by "autokonsumował". Co wtedy zrobić z nadprodukcją PV, kiedy "magazyn" już pęka w szwach, a auto elektryczne jeździ po mieście lub w trasie? Najprostszym sposobem na rozdysponowanie tej nadprodukcji było w moim przypadku zainstalowanie kilku mikroinwerterów i czasowe przełączenie instalacji na on-grid, na odsprzedaż nadwyżki energii PV do sieci. Korzyści: pobór z taryfy dziennej mam bliski zeru. Za to pobór z taryfy nocnej (G12) potrafi być 20-30x większy niż z dziennej, bo wtedy ładuję auto, odzyskując część kosztów z net-billingu (mój falownik hybrydowy ma tylko 3kVA - do ładowania EV średnio pasuje). W nocy cena energii jest trochę niższa, za to koszty dystrybucji dużo mniejsze, więc nawet całkiem nieźle to się spina :) Nawet panowie z ZE rok czy 2 lata temu przyszli sprawdzić licznik, bo im statystyka zupełnie przestała pasować do typowego net-billingu :ROFLMAO: [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Fotowoltaika - jaki koszt?