Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Fotowoltaika - jaki koszt?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Młody, post: 232500, member: 5366"] Dzień dobry W grudniu montowałem PV w takiemu zestawieniu: panele corab encor full black 6,25 kWp, magazyn sofar 10 kWh, falownik Sofar 15 kW, ustawienie na zachód, dach 43⁰. Koszt 52 tys minus dotacja 23 tys wyszło 29 tys trochę drogo, ale dla świętego spokoju wziąłem jedną z najlepszych firm w promieniu trzech województw, która ma lata doświadczenia i sama oceny 5/5. Do tego magazyn CWU panasonic 280l po dotacji 2 tys Razem 31 tys Założenie jest takie, żeby nie płacić za prąd i tankowanie (elektryk w trakcie wyboru) przynajmniej od marca do października. Do tej pory za prąd płacimy około 500 zł (bez CWU) co dwa miesiące, a tankowanie 2 samochodów to 2x2x400/miesiąc. Co nam ma dać PV to 1500 zł na prądzie i 800 zł x 6 miesięcy na paliwo oraz jakieś 800 zł CWU czyli sumarycznie oszczędności to minimum ~7000 zł na rok. Zwrot powinien nastąpić w ciągu 4,5 roku, potem zysk. I teraz kilka uwag do tego co piszecie: - ceny prądu i paliwa nie są stałe - w kalkulacji PV mało kto uwzględnia zysk właśnie na CWU czy "darmowej klimatyzacji" - zyski z lokaty nawet na 5% z tych 31 tys wydanych na wszystko to około 1800 zł/ rok to oznacza, że po roku bez PV (oszczędności 7 tys) po opłaceniu rachunkowe za prąd i tankowanie zostałoby mi na lokacie 26 tys, po drugim roku 20 tys, a po trzecim roku 14 tys, po czwartym roku 8 tys, a po piątym roku już 1 tys zł. Podsumowując zostawiając pieniądze na lokacie zamiast zainwestować w PV po 5 latach zostaje z niczym, bo wydałem je na rachunki za prąd/paliwo, a jak zainwestuję w PV to po 5 latach mi się zwróci i przynosi zyski = 300% tego co mogłaby przynieść lokata na 5%. Przytoczę jeszcze rozmowę z sąsiadem sprzed kilku tygodni: Sąsiad: A kiedy to te panele ci się zwrócą? Ja: A ile płacisz za prąd? Sąsiad: 800 Ja: A kiedy te 800 ci się zwróci? [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Fotowoltaika - jaki koszt?