Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Fotowoltaika - jaki koszt?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Bogumił, post: 242540, member: 4317"] Jedno dniowe nieprzerywane ładowanie moją fotowoltaiką e Citana od 72% zasięg deklarowany 238 km , do 100 % zasięg deklarowany 338 km , w dniu 19.05.2025 od godziny 8,00 do 18,00 . Moja fotowoltaika składa się z dwóch paneli o mocy 505 Wp każdy , umieszczonych na trakerze i akumulatora stacjonarnego o pojemności 15 kWh oraz przetwornicy napięcia DC 24 V / AC 220 V o mocy 6 kW . O godzinie 8,00 akumulator stacjonarny był naładowany 100 % , a o godzinie 18 miał jeszcze około 20% swojej pojemności . Słońce o intensywości około 80 % pomagało w procesie ładowania , padając w miarę prostopadle na panele obracane na trakerze . Skoro mój e Citan zużywa 12 kWh energii na 100 kilometrów to jedno takie ładowania daje zysk 12 kWh x 1,95 zł ( cena jednej kilowatogodziny na stacji ładowania Orlen ) = 23,4 zł . W każdym miesiącu letnim mogę wykonać około 4 takie ładowania , co daje zysk miesięczny 23,4 x 4 = 93,6 zł . [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Fotowoltaika - jaki koszt?