Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Inne modele i pozostałe pytania
FOTOWOLTAIKA Z BANKIEM ENERGII, ładowanie Tesli
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="to_masz, post: 106756, member: 2343"] Jeśli masz tak małe zużycie, to według mnie nie ma sensu brać większej baterii. No chyba, że ceny teraz tak spadły, że 14,2 kWh można dostać za 32 tys. i wtedy wykorzystasz całe dofinansowanie (maks. 50% kosztów kwalifikowanych, do 16 tys. zł). Nie mam Tesli (chyba, że mentalne posiadanie też się liczy 😅). [B]Ładowarkę najłatwiej podpiąć przed licznikiem falownika, który zamontują Ci w domu, w głównej rozdzielni. Wówczas zjada ona nadwyżki z PV (kiedy są), a kiedy nie ma nadwyżek falownik nie próbuje kompensować poboru energii przez ładowarkę z magazynu energii.[/B] Ale oznacza to, że dla falownika taka ładowarka nie istnieje i zużycie energii całościowe musisz już kontrolować poza apką falownika. Jeśli masz system domu inteligentnego, który ogarniasz - ładowarkę najlepiej podpiąć za licznikiem falownika. Wtedy możesz reagować na dwa wejścia (stan ładowania i moc PV) i określasz ile falownik może oddać mocy na AC - w nocy (moc PV = 0) ustawiasz sobie ile dom zwykle potrzebuje (np. limit 400W/h) i tyle będzie falownik oddawał z magazynu - a resztę będziesz kupował. Jeśli ładowanie będzie w dzień (np. moc PV = 3000W) ustawiasz sobie to ograniczenie np. 3000W (moc PV rośnie, ta wartość też rośnie) i wtedy cała nadwyżka idzie na dom i ładowanie, a resztę dokupujesz. Jak ładowanie się kończy usuwasz ten limit. Scenariuszy jest bardzo dużo, trzeba mieć tylko czas. Jedynie moc ładowania poleciłbym ustawiać ręcznie w samochodzie/ładowarce i trzymać ją stałą. Panele mam idealnie na południe (może 1-2 stopnie odchylenia). Teraz w lipcu (więc jeden z najbardziej optymistycznych miesięcy) instalacja 9,57kW produkuje więcej niż 300W od 6:15 do 19:35 a wtedy promienie słońca nawet nie świecą jeszcze bezpośrednio na panele. Jak zaczynają, to już jest powyżej 1000W (od 7:20 do 18:20). Jak co to ciekawe kalkulatory położenia Słońca i nasłonecznienia są tutaj [URL]https://www.pveducation.org/pvcdrom/properties-of-sunlight/sun-position-calculator[/URL] Co do wielkości falownika - falowniki hybrydowe ludzie biorą większe głównie ze względu na "zasilanie rezerwowe" (taki UPS - odizolowana falownikiem wewnętrzna sieć, która działa nawet przy blackoutcie sieci energetycznej), które podpinają pod CAŁY dom i wtedy przy falowniku 8 masz 2,67 kW mocy na fazę, przy 10 masz 3,3 kW, a przy 15 masz 5 kW. Przekroczyć 3kW na fazę jest łatwo (2-3 sprzęty AGD). Takie podejście uważam np. w mojej okolicy za zbędne. Ostatnią awarię sieci energetycznej miałem pewnie ponad rok temu. Na dzień dzisiejszy uważam, że można sobie w domowej rozdzielnicy zrobić wyłącznik główny jako przełącznik 1-0-2 (zasilanie z sieci - 0 - zasilanie rezerwowe). No chyba, że ktoś potrzebuje zapewnić stałe zasilanie serwerowni, czy chłodziarki dla leków lub kolekcji win 😉 [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Inne modele i pozostałe pytania
FOTOWOLTAIKA Z BANKIEM ENERGII, ładowanie Tesli