Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Fully Charged Live 2022
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="nabrU, post: 42403, member: 919"] Ciężko 30 minut za kierownicą nowego samochodu nazwać jazdą próbną, ale przy takiej imprezie nie ma innego rozwiązania, jak krótka "testówka". Jazda taka to raczej dobra okazja na pierwsze doświadczenia z EV dla ludzi przesiadających się z ICE bo dla kierowcy, który już użytkuje EV to za krótko aby poznać zalety i wady takiego samochodu. Zaoferowany do jazdy Ioniq 5 nie był jakąś wypasioną wersją ale towarzyszący nam przedstawiciel nie był w stanie powiedzieć jaka jest jej nazwa. W ogóle to mało było czasu na technikalia, więc siadamy i jedziemy. Oczywistym jest, że dla mnie będzie to porównanie z moim ID.3 więc tu Ioniq 5 wypada lepiej jeśli chodzi o jakość wnętrza / wykończenie. Wiadomo też, że szybciej się ładuje po CCS i ma V2L więc se kawę na kempingu można ugotować itp. Ale w jeździe nie zauważyłem jakieś dramatycznej różnicy (jeździłem po mieście jak i poza miastem). Jedyne co mnie zaskoczyło na minus w tak dużym samochodzie to relatywnie mały bagażnik. Ale ogólnie fajny samochód z bardzo futurystycznym wyglądem. [IMG]https://i.postimg.cc/SRnr6WmC/IMG-20220501-124727.jpg[/IMG] Następna (i ostatnia niestety jazda) to ID.4 GTX. Tutaj byłem niejako "w domu" bo deska/obsługa samochodu jest identyczna jak ID.3 (zaoszczędziłem więc przedstawicielowi VW tłumaczenia jak się włącza bieg i obsługuje różne rzeczy ;)). Ciekaw byłem raczej jak wielkościowo wypada ID.4 w porównaniu do ID.3. W tylnym rzędzie siedzeń jakieś wielkiej różnicy nie zauważyłem (o ile w ogóle taka jest), ale już bagażnik jest oczywiście o wiele większy. Siedzi się też wyżej (nie tak "przy ziemi" jak w ID.3) co uważam za wygodniejsze jak się jest po "50"-tce :p. Widoczność do przodu jest też lepsza bo nie ma podwójnego, trójkątnego słupka A jak w ID.3, który według mnie zasłania sporo w pewnych sektorach. Niestety jakość materiałów wewnętrznych jak na wersję GTX pozostawia sporo do życzenia (wciąż sporo twardego plastiku), ale to moje spostrzeżenie ogólnie do całej linii ID w porównaniu do konkurencji. Choć po Cupra Born czy Skoda Enyaq widać, że VW wziął się pomału za odrabianie tej lekcji. A propos Born... Seata z tym modelem nie było w ogóle na targach :unsure: Nie wychwyciłem jakoś specjalnie działania napędu na 4 koła (standard w GTX) choć zrobiłem na jednym rondzie ze dwa dynamiczne kółka wprawiając zapewne w zdziwienie innych użytkowników drogi o_O A może po prosty tak ma być, bo samochód trzymał się drogi jak przyklejony... [IMG]https://i.postimg.cc/fb5p5fQr/IMG-20220501-145433.jpg[/IMG] Poniżej inne samochody oferowane do jazd: [IMG]https://i.postimg.cc/DwwM0bXQ/IMG-20220501-145514.jpg[/IMG] Podsumowując, żałuję że nie mogłem się przejechać Teslą Model Y czy Polestarem 2. Nie wiem też jak różna jest Kia EV6 od Ioniqa 5 więc taka jazda też by się przydała. Ciekawie wyglądała nowa Kia E-Niro lecz nie była oferowana do jazd próbnych. Choć i tak jak wspomniałem, pół godziny to za mało aby cokolwiek sensownego na temat danego samochodu wywnioskować. To raczej takie liźnięcie tematu i zachęta do umówienia prawdziwej, dłuższej jazdy z dealerem. P.S. Byłbym zapomniał, ale były też jazdy testowe motocyklami elektrycznymi. Niestety nie wziąłem mojego kasku i ubrania na moto (choć być może chociaż kaski były oferowane do jazd). i pogoda była też mało motocyklowa (siąpiło od czasu do czasu). Ale jak mówią: "co się odwlecze to nie uciecze"... [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Fully Charged Live 2022