Gasnący ekran

mackas

Nowy na Forum
Cześć!
Od początku (~3 miesiące) posiadania samochodu mam problem z gasnącym ekranem po wejściu do środka. Wygląda to tak:
- otwieram drzwi samochodu, ekran się zapala
- wsiadam do samochodu, ekran się wciąż swieci
- zamykam drzwi, ekran gaśnie

Filmik poglądowy: https://photos.app.goo.gl/hCfKb4AsiWzqBUHw7

Zgłaszałem błąd do serwisu i wymieniono mi czujnik (nacisku?) w fotelu, co początkowo rozwiązało problem, ale mniej więcej po tygodniu problem znowu powrócił.
Czy ktoś miał podobną sytuację?

Nie jest to dla mnie jakimś wielkim problemem, bo gdy ekran zgaśnie po zamknięciu drzwi to wystarczy, że dotknę go palcem lub wcisnę hamulec i zapala się z powrotem, ale zastanawiam się czy nie wpływa to również na bezpieczeństwo. Słyszałem o sytuacji, gdzie identyczny problem w innej marce samochodu powodował, to że podczas wypadku nie wystrzeliwała poduszka powietrzna kierowcy (pomimo tego, że przecież samochód sam się nie prowadzi i ktoś musi siedzieć za kierownicą 🙃) - nie wiem natomiast jak jest to rozwiązane w Tesli. Mam nadzieję, że inteligentniej :)

Dodam jeszcze, że nie ma znaczenia czy samochód jest podłączony do ładowarki czy nie, czy jest uśpiony czy nie i czy chodzi klimatyzacja lub Sentry - dzieje się to niezależnie od tego.

Edit:
Dodam jeszcze jedną ważną rzecz - jestem dość lekki, więc może amerykańskie czujniki nie są dostrojone pod tak małe naciski? :)

mackas

Nowy na Forum
Tak - niezapięte pasy pokazuje, aczkolwiek nie da się wrzucić biegu bez budzenia ekranu, więc może jak już się wybudzi ekran to jednak samochód zakłada, że ktoś tam siedzi pomimo odczytu z czujnika.