Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
SZYBKIE stacje ładowania: GreenWay, Ionity, ...
Tematy ogólne
Go East by EV - czy to dobry pomysł?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="nabrU, post: 35367, member: 919"] Wielkanoc się pomału zbliża, a ja rodziny w PL nie widziałem prawie dwa lata więc jest plan na wyjazd do Polski. Mam więc zagwozdkę czy lecieć samolotem czy wsiąść w ID.3 i jechać? Punkt startu: Southampton (UK), punkt docelowy: Ostrowiec Św. Samolot byłby "no brainer" gdyby nie fakt, że wylot jest z Luton a to ok. dwie godziny jazdy od domu, parking (płatny) na lotnisku na czas wylotu, plus przylot do Warszawy skąd jest jeszcze jazda do Ostrowca. Podróż taka wyjdzie więc pewnie ok. 10h "door-to-door". Niby sytuacja z COVID się normalizuje, ale odwołanie lotu nie jest wcale takie niemożliwe... Drugie rozwiązanie to oczywiście wsiąść w samochód i jechać. Nie jest to dla mnie pierwszyzna, bo mam za sobą kilkukrotną jazdę samochodem ICE na trasie UK-PL-UK. No właśnie, ale to był ICE a nie EV. W ICE ta trasa to było realnie jakieś 21 - 22 godziny uwzględniając postoje, korki itp. Co do EV to ABRP sugeruje, że to ponad doba jazdy w tym 13 ładowań w sumarycznym czasie ok 4,5 godziny... [IMG]https://i.postimg.cc/NGp4JYY4/UK-PL.jpg[/IMG] O ile jazda do granicy PL nie napawa mnie obawą, to już w PL może być nieciekawie bo ładowarek mało i niekoniecznie szybkie. Stąd pytania: 1. Czy ładowarki Orlen i Greenway działają tylko na apki? Jeśli tak to czy apki działają sensownie i akceptują kartę Revoluta z UK jako formę płatności? 2. Jak bywa z awaryjnością i obłożeniem ładowarek w PL na A4 czy S8 (np. tych które ABRP zaplanowało wyżej)? 3. Czy taka wyprawa 'Go East' samochodem EV w ogóle ma sens ;)? Bo np. świetokrzyskie to 'czarna dziura' ładowarkowa i mogę miec problem z ładowaniem samochodu na miejscu. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
SZYBKIE stacje ładowania: GreenWay, Ionity, ...
Tematy ogólne
Go East by EV - czy to dobry pomysł?