Greenway Polska/Słowacja

elektryk

Pionier e-mobilności
Hmm. Punkt 5.4 regulaminu:

Warunki cenowe naszych usług, w tym zasady korzystania z naszych planów cenowych, są określone w opublikowanym na naszej stronie internetowej cenniku.

W cenniku jest jedynie "Energia PLUS: Opłata miesięczna 34,99 zł".

Czyli, jeżeli rozpocznę abonament 3 grudnia, to trwa on - zgodnie z regulaminem, jak ja to rozumiem - do 3 stycznia.
ARTYKUŁ 4 – ZMIANA CEN LUB ZAKOŃCZENIE PLANÓW
4.1 Możesz wybrać nowy plan cenowy raz w miesiącu ze skutkiem (i) natychmiastowym, jeśli obecny plan nie zawiera miesięcznej
opłaty (nie dotyczy planu cenowego z Roczną Opłatą Promocyjną), (ii) od 1 dnia następnego miesiąca kalendarzowego,
jeśli w obecnym planie uwzględniona jest miesięczna opłata, lub (iii) od daty rozpoczęcia obowiązywania nowego cennika,
w przypadku zmiany cennika w sposób, który ma wpływ na Twój aktualny plan.
Źródło: https://data.greenway.sk/clientzone/pl/GWP_pricelist_PL.pdf

Bardzo nieładnie z ich strony że tak ukrywają tą istotną informację. Nie ma na stronie jest jedynie w pliku pdf z cennikiem zalinkowanym głęboko w stopce.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
No faktycznie, schowane głęboko. To jeżeli ktoś rozpoczyna abonament w połowie miesiąca, musi zapłacić minimum 1,5 czy 2 abonamenty?

Łukasz

Zadomawiam się
zapytalem wlasnie na stronie greenwaya

dzien dobry, czy istnieje mozliwosc wykupienia abonamentu Energia MAX na 1 miesiac?
Olha
Dzień dobry Panie Łukaszu, z tej strony Olha Centrum Wsparcia Greenway. Tak, jak najbardziej. Warunek korzystania z abonamentu wynosi minimalnie jeden miesiąc. Na końcu miesiąca, w którym Pan aktywuje abonament, może Pan z nami się skontaktować w celach zmiany abonamentu.

wiec jest jakas niescislosc w tych regulaminach...

elektryk

Pionier e-mobilności
zapytalem wlasnie na stronie greenwaya

wiec jest jakas niescislosc w tych regulaminach...
To co napisała jest zgodne z tym wpisem w cenniku pod warunkiem że zakładasz nowe konto, bo wtedy nie zmieniasz planu tylko od razu startujesz z takim. Problem się zaczyna gdybyś chciał zmniejszyć plan i później wybrać wyższy tylko na 1 miesiąc - to już nie będzie możliwe.

Łukasz

Zadomawiam się
To co napisała jest zgodne z tym wpisem w cenniku pod warunkiem że zakładasz nowe konto, bo wtedy nie zmieniasz planu tylko od razu startujesz z takim. Problem się zaczyna gdybyś chciał zmniejszyć plan i później wybrać wyższy tylko na 1 miesiąc - to już nie będzie możliwe.
czyli parafrazujac to co napisales:
jak mam od dluzszego czasu konto planem energia standard to jak zmienie plan na Energia Max 10.12(tylko na 3 tyg) to bede musial zaplacic za dwa miesiace a nie tylko za 1?

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Zapytałem się u źródła (czyli Greenway):

Zakładając, że zmieniam z Energia Standard na Energia Max w dniu dzisiejszym (29.11) i potem w dniu 27.12 na Energia Standard, moje zrozumienie regulaminu i cennika jest jak następuje:

a) plan Energia Max będzie aktywny w dniach 29.11-31.12 (aktywacje ze skutkiem natychmiastowym, natomiast powrót do Energii Standard od 1 stycznia)
b) opłaty abonamentowe będą pobrane za 2 dni w listopadzie i cały grudzień, czyli: (2/30 + 1) * 99,99 = 106,66 zł

I dostałem taką odpowiedź:

Sprawa wygląda dokładnie tak, jak ją Pan przedstawił. Nadmienię tylko, że zmianę planu z Energii Max na Energię Standard może Pan wprowadzić w dowolnym dniu grudnia. Oczywiście zmiana planu wejdzie w życie od 1. stycznia, jednak dyspozycję zmiany można wydać, jak wcześniej wspomniałem, w dowolnym dniu grudnia.

elektryk

Pionier e-mobilności
Zapytałem się u źródła (czyli Greenway):

Zakładając, że zmieniam z Energia Standard na Energia Max w dniu dzisiejszym (29.11) i potem w dniu 27.12 na Energia Standard, moje zrozumienie regulaminu i cennika jest jak następuje:

a) plan Energia Max będzie aktywny w dniach 29.11-31.12 (aktywacje ze skutkiem natychmiastowym, natomiast powrót do Energii Standard od 1 stycznia)
b) opłaty abonamentowe będą pobrane za 2 dni w listopadzie i cały grudzień, czyli: (2/30 + 1) * 99,99 = 106,66 zł

I dostałem taką odpowiedź:

Sprawa wygląda dokładnie tak, jak ją Pan przedstawił. Nadmienię tylko, że zmianę planu z Energii Max na Energię Standard może Pan wprowadzić w dowolnym dniu grudnia. Oczywiście zmiana planu wejdzie w życie od 1. stycznia, jednak dyspozycję zmiany można wydać, jak wcześniej wspomniałem, w dowolnym dniu grudnia.
To by się chyba zgadzało z moimi doświadczeniami, jak zmieniasz na początku miesiąca to płacisz za 2, jak na końcu to tylko trochę ponad jeden.

KrzysztofFly

Moderator
Tylko uwaga, bo jak chcesz skorzystać z najnowszej "promocji" (20lub40 kWh) to musisz 1 do 3 grudnia zmienić abo
Panie i panowie, kto skorzystał z aktualnej promocji? Ja wybrałem Energię Max, biorąc pod uwagę, że za tydzień jadę do Włoch, a raczej nie uniknę ładowania w Polsce, to powinno mi się opłacić. Za granicą planuję raczej korzystanie z SuC, więc raczej chodzi mi o ładowanie w kraju.