Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Hybrydy mHEV, HEV, PHEV
Tematy ogólne
HONDA HR-V III e:HEV – hybryda szeregowa czyli elektryk zasilany silnikiem spalinowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="pluto, post: 71212, member: 352"] Tak już wielu na to zwracało uwagę, Honda na zagranicznych forach tłumaczyła sie tym że chodziło im o inteligentną przekładnię pomiędzy silnikiem a akumulatorem ale nie ma na to oznaczenia więc przyjęli e-CVT i tak zostało :) Co do hybrydy szeregowej w Hondzie to tak właśnie jest jak piszą i jak ja pisałem - zawsze jest jest tylko jeden element podłączony do zasilania (albo akumulator albo silnik) nigdy razem nie napędzają kół. Miałem tak samo w Toyocie RAV-4 plug-in jak codziennie ją ładowałem i przejeżdżałem nie więcej niż 100-130 km to zużycie było bardzo niskie - około 1 l/100 km. Niestety jak zapominałem ją naładować lub przy dłuższych trasach spalanie drastycznie wzrastał i np. na trasie Zielona Góra - Warszawa przy śr. prędkości 115 km/h zużycie wychodziło 6 - 7 litrów więc tak samo jak w zwykłej hybrydzie i taka jazda phevem traciła sens. Tymczasem dzisiaj żona po tygodniu jazdy Hondą H-RV stwierdziła że zamienia się ze mną na elektrycznego Renault ZOE bo jak powiedziała lepiej jej się jeździ w mieście, bardziej przytulnie jest, kamera cofania jest lepsza a i systemy bezpieczeństwa lepiej pilnują auto przed ewentualnymi kolizjami. Dzisiejszy jej powrót do domu z pracy - zużycie 3 litry - kurczaki gdzie ona swoją drogą rozwinęła w mieście ponad 80 km/h :unsure: [ATTACH type="full" width="430px" alt="Screenshot_2023-01-11-19-20-35-140_com.honda_eu.connected.app.jpg"]8356[/ATTACH] Tak wiec na razie przekazuję auto żonie a sam będę rozbijał na czynniki pierwsze Renault ZOE II i w osobnym wątku podzielę się swoimi uwagami o tym aucie ;) [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Hybrydy mHEV, HEV, PHEV
Tematy ogólne
HONDA HR-V III e:HEV – hybryda szeregowa czyli elektryk zasilany silnikiem spalinowym