ID.5 roleta dachowa po update do 3.2

art

Zadomawiam się
Hej,
czy ktoś z forumowiczów ma pojazd z roletą dachową i soft 3.2? Chciałbym porównać działanie tego cudu z tym co ja dostałem przy updacie. W wersji 3.0 działanie było proste: wystarczyło przeciagnąć palcem na górnym panelu nad szybą przednią i zamykała się albo otwierała. Dzisiaj zderzyłem się z usprawnieniem - przesuwa tyle ile trzymasz palec na dotykowym przycisku, przewinięcie całości to kilkadziesiąt sekund, do tyłu jeszcze jakoś idzie, ale do przodu nie mogę trafić na właściwe miejsce i zabawa trwa. Zamiast pilnować drogi walczę z roletką. Na infotainmencie pojawiła sie ikona rolety, super ... , ale nie działa. Po próbie przesunięcia wirtualnym suwakiem na ekranie pojawia się komunikat, że funkcja niedostępna 😞. Serwis nie wie, bo nie mieli takiego modelu jeszcze, infolinie od Annasza do Kajfasza odsyłają. A mnie wkurza update psujący dobre rozwiązanie. Rozumiem, że intencją twórców była mozliwość częściowego otwierania, no ale została tylko ona - szybkie przewijanie do końca wylali z kapielą (chyba, że ja czegoś nie potrafię).

consigliero

Posiadacz elektryka
Może trzeba otworzyć do końca i następnie zamknąć aby system się nauczył gdzie początek a gdzie koniec. Rolety w domu po zaniku prądu musiały pełen cykl przejść

• Like
Reactions: art

nabrU

Pionier e-mobilności
Co prawda mam soft 3.2 ale w ID.3 ale sprawdzę działanie i dam znać.

nabrU

Pionier e-mobilności
Sprawa ma się tak u mnie:
- muśnięcie zamyka / otwiera roletę w całości,
- muśnięcie w przeciwnym kierunku w trakcie powyższego zatrzymuje roletę w dowolnym położeniu pośrednim
- muśnięcie z przytrzymaniem i puszczenie powoduje ruch rolety do momentu puszczenia.

Mam nadzieje, że opisałem to w miarę jasno ;)

• Like
Reactions: art

art

Zadomawiam się
Eureka! Jeszcze raz spróbowałem programowania metodą zresetowanych szyb w spaliniakach - dojechać ręcznie do końca i przytrzymać, tyle że tym razem trzymałem z 20 sekund i zadziałało. Działa dokładnie tak jak u ciebie i knefel na infotainmencie też zaczął działac. Uff , dzięki wszystkim za pomoc.(y)