Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
SZYBKIE stacje ładowania: GreenWay, Ionity, ...
Tematy ogólne
Infrastruktura EV w Wielkiej Brytanii
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="KrzyCh, post: 90708, member: 2081"] Tu ludzie dyskutowali trochę o tym - [URL]https://forum.arturhome.pl/t/wmbusmeters-w-mbus-to-mqtt-jako-addon-supervisora/3127[/URL]. 1. Do odczytu transmisji potrzebne jest urządzenie (ludzie nawet kart tunerów tv używali) - ja kupilem dongle taki [URL]https://shop.imst.de/wireless-modules/usb-radio-products/10/im871a-usb-wireless-m-bus-usb-adapter-868-mhz[/URL]. To jedna uwaga (duuużo czasu na to straciłem):jeśli HA masz na Raspberry, to dwa dongle wpięte obok siebie potrafią się zakłócać (ja mam drugi do z-wave), szczególnie gdy działająca podobnych częstotliwościach. A z-wave, zigbee czy mBus to te same pasma. Rozwiązaniem jes wpięcie ich na np. 2m przedłużaczach USB3 dobrej jakości, ale każdy osobno - tak by nie były blisko siebie. 2. Do odczytywania tego jest dodatek wmbusmeters. Jest trochę zabawy z instalacją i konfiguracją ale zobacz dyskusję powyżej. Teraz chyba łatwiej, ale jeszcze tego nie przeniosłem. 3. Samo konfigurowanie wmbusmeters w HA polega m.in. na podaniu id urządzenia, które odczytujesz i ew klucza szyfrującego. MPWiK nie szyfrowało, trzeba tylko metodą prób i błędów dojść do tego który licznik jest Twój (ja odbierałem z 20 sąsiadów ;-)). Tauron szyfruje, a klucz możesz pobrać w eliczniku. W konf. można też ustawić potem, żeby wysyłał tylko Twoje liczniki. 4. Wmbusmeters publikuje komunikaty mqtt więc musisz postawić też serwer mqtt. Może być ten z HA. 5. Ręcznie tworzysz encję w HA, która jest aktualizowana na bazie mqtt. To tak w skrócie i było z tym trochę zabawy, ale jak się udało to satysfakcja była. To forum powyżej i Google mi pomogły. Jest jakaś tam instrukcja do samego wmbusmeters. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
SZYBKIE stacje ładowania: GreenWay, Ionity, ...
Tematy ogólne
Infrastruktura EV w Wielkiej Brytanii